Social

Ucis in familie

Costel M., un baietel de sase ani dintr-un sat din raionul Cahul, a murit in chinuri dupa ce concubinul mamei sale l-a pedepsit, izbindu-l cu forta de pamant. Cu multiple fracturi la cap, copilul a decedat in singuratate, parasit pe un tol in tinda. Vina copilului – „nu s-a comportat cum trebuie…”.

In urma divortului parintilor, Costel a plecat cu mama, iar ceilalti doi frati au ramas cu tatal. Apoi, mama a inceput sa traiasca in concubinaj cu N. si ei au trecut sa locuiasca in casa acestuia. Acum un an, in familia lor a aparut inca un copil, o fetita. N. era un inrait consumator de bauturi alcoolice, avand un comportament foarte agresiv, fapt pentru care certurile erau obisnuite in casa lor. In ultima vreme, vecinii il vedeau deseori pe Costel dormind intr-o capita de fan si credeau ca baiatul vroia sa nu mai auda certurile si sa fie cat mai departe de mania lui N. De altfel, Costel era foarte indragit de mahaleni, care se minunau ce copil dezghetat si inteligent era.

Scena i-a socat pana si pe oamenii legii

…In ziua respectiva, copilul a fost toata ziua afara. Se pare ca el se facuse vinovat cu ceva in ochii mamei sale, caci izbucnise o cearta intre ea si copil. Martor la cearta, N., care se afla in stare de ebrietate, a intervenit la un moment dat: „Daca nu va lamuriti voi, ma lamuresc eu”. Ridicandu-se brusc de pe pat, el a luat copilul de maini, l-a ridicat in sus si l-a izbit cu toata forta de podea. Costel nu s-a mai putut ridica de jos. Maica-sa a vrut sa cheme „Salvarea”, insa N. i-a interzis: „N-o sa-i fie nimic”. L-au scos in tinda, pe un tol. Bunica i-a dat o bucata de carnati, ca sa-l jeleasca. L-a gasit tot ea, a doua zi dimineata, pe peticul acela, cu bucata de carnati stransa in manuta lui intepenita. Scena i-a socat pana si pe oamenii legii care au lucrat la acest caz… Crima a fost semnalata la politie de catre medicul-legist care a constatat ca moartea copilului a fost violenta. In urma expertizei medico-legale, s-au constatat o trauma deschisa cranio-cerebrala, polifracturi ale oaselor boltii si bazei craniene de dreapta, contuzie cu distructie a lobului occipital de dreapta.

N. a fost retinut si a inceput ancheta penala. Desi mama nu a facut nimic ca sa-i salveze viata propriului copil, ea nu a fost acuzata in dosar, fiindca a actionat sub influenta inculpatului. De altfel, ancheta constatase ca si ea era o victima a lui N. In perioada iunie-noiembrie 2008, ea a fost maltratata sistematic de N., aplicandu-i-se 35 de lovituri superficiale cu cutitul.Ca si multe alte victime ale violentei domestice, S. nu a scapat de teroarea abuzatorului nici in instanta de judecata, unde a negat orice abuz. La 23 martie, instanta de judecata a pronuntat sentinta: 22 de ani de inchisoare, cu aplicarea unor masuri de constrangere cu caracter medical fortat antialcoolic. Potrivit procurorului Leonid Turculet, din cadrul Procuraturii Cahul, sentinta nu este definitiva si este cu drept de atac. N. a fost acuzat pentru omorul unei persoane, profitand de situatia de neputinta a victimei, cu buna stiinta, asupra unui minor (art. 145, alineat 3, litera D a Codului Penal). De asemenea, a fost invinuit pentru vatamarea intentionata medie prin schingiuire sau tortura a concubinei sale (art. 152, alineat 2. Litera f, Codul Penal).

De ce n-a fost salvata viata lui Costel?

Satul a fost socat de crima, insa multi oameni, inclusiv primarul, spun ca de la N. te puteai astepta la orice – bataia era modul in care el isi stabilea relatiile cu consatenii, dar si in familie. Avea antecedente penale, se afla la evidenta politistului de sector, dar si la cea a medicului narcolog, fiind bolnav de alcoolism cronic. Primarul spune ca avea tot timpul probleme cu N. „Nu o data l-am dus la politie. De doi ani, ma culcam si ma sculam cu probleme cauzate de acesta. Certuri, batai… Odata, i-am intocmit proces-verbal si a fost dus la Cahul, dar eliberat a doua zi. De fata cu noi, la Primarie, a inceput sa se loveasca cu capul de pereti si a declarat la procuratura ca l-a batut politistul de sector…”.

Contactata pentru a comenta acest caz tragic, Daniela Popescu, presedinta Centrului National de Prevenire a Abuzului fata de Copii, a mentionat ca, desi exista cadru legal pentru protectia victimelor violentei domestice, nu cunoaste niciun caz in care a fost protejat un membru al familiei de agresor, punandu-se in aplicare ordinul de protectie. „Legea cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie” prevede ca, atunci cand sunt inregistrate asemenea cazuri, agresorul este obligat sa paraseasca locuinta. Insa mecanismul de implementare a acestei legi este abia in elaborare si trebuie sa mizam pe mecanismele care functioneaza la moment si pe informarea specialistilor, a populatiei si, bineinteles, a potentialelor victime despre modul cum trebuie sa actioneze in astfel de cazuri.

Mama lui Costel a primit zeci de lovituri de cutit, ceea ce inseamna ca au existat mai multe incidente violente in familie. Tragedia putea fi evitata pe doua cai. In primul caz, concubina lui N. trebuia sa paraseasca locuinta si sa caute un adapost, pentru a se proteja pe sine si pe copiii sai. Putea fi familia unor rude, prieteni sau unul din centrele de plasament pentru victimele violentei, care s-au deschis in mai multe orase din republica. Fiind si mama, ea trebuia sa aiba grija de protectia celor mici. Daca acest lucru nu s-a intamplat, din lipsa de informare sau din cauza iresponsabilitatii femeii, atunci aparea necesitatea unei alt scenariu, in care autoritatile de protectie a copilului se autosesizeaza si intervin in familia respectiva, luand copilul din familie si plasandu-l intr-un mediu sigur. Din comentariul primarului, este clar ca acesta stia bine despre comportamentul violent al lui N. Primarul este autoritatea tutelara din sat care trebuia sa ia legatura cu autoritatea tutelara de la nivel raional si sa organizeze aceasta luare fortata. Din pacate, aceste masuri de prevenire nu s-au luat. Si tragedia s-a produs…”.

Puteti fi singura persoana care il va ajuta!

In foarte rare cazuri, un copil care este maltratat in familie va vorbi altora despre suferinta sa. Copiii sunt victime fara voce. De aceea, este nevoie ca oamenii din jur sa-i observe, sa-i auda si sa-i ajute. Potrivit Danielei Popescu, orice persoana poate ajuta un astfel de copil. Este suficient ca sa fie anuntati despre acest caz, oral sau scris, specialistii din domeniul protectiei copilului care lucreaza in Primarie, in Sectia asistenta sociala si protectie a familiei/Directia pentru protectia drepturilor copilului (mun. Chisinau), in cadrul Comisariatului de politie (inspectorul pentru minori), in Procuratura, in organizatiile neguvernamentale din domeniu. In interesul major al copilului sunt binevenite si sesizarile anonime. O scrisoare de instiintare catre Procuratura sau comisariatul de politie va contine descrierea cazului, cu mentionarea obligatorie a numelui copilului si adresei unde locuieste, pentru ca autoritatile sa poata intreprinde actiunile necesare. Atunci cand numele si adresa familiei copilului sunt aduse la cunostinta Procuraturii si Politiei, aceste structuri de stat sunt obligate sa intervina, chiar daca scrisoarea este anonima.

De asemenea, puteti suna la Centrul de asistenta psihosociala a copiilor supusi abuzului „Amicul” din Chisinau, la (022) 75.88.06, sau puteti expedia un e-mail la office@cnpac.org.md sau la ajutauncopil@yahoo.coom.

Natalia Dinu,
pentru TIMPUL

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *