CSI / Rusia

UE a discutat cu Rusia situaţia Ucrainei. Tensiuni din cauza mesajul “disperat” al comisarului S. Fule

Miniștrii de externe din UE au discutat astăzi situația Ucrainei cu ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov, cu ocazia unei întâlniri periodice ținute la Bruxelles.

Serghei Lavrov a spus că el și colegii săi din UE s-au pus de acord că toată lumea trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei, al cărei popor trebuie să fie liber să-și aleagă singur viitorul și căile optime de dezvoltare.

Între partenerii europeni ai Ucrainei au apărut unele tensiuni astăzi din cauza unei remarci făcute duminică pe Twitter de comisarul pentru extindere Stefan Fuele, care vorbea despre suspendarea discuțiilor cu Kievul pentru că partea ucraineană și-ar fi pierdut interesul.

Sosit la Bruxelles la întâlnirea miniștrilor de externe din UE, șeful diplomației olandeze Frans Timmermans a spus că ”a face politică pe baza unei remarci pe Twitter a d-lui Fuele nu este cea mai bună abordare posibilă”.

Timmermans a insistat că discuțiile cu Ucraina continuă, o idee confirmată și de ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle.

”Invitația noastră ca Ucraina să se apropie Europei este valabilă, vrem să avem Ucraina alături de noi, poarta este deschisă și va rămâne deschisă pentru că noi credem că majoritatea ucrainenilor știu că direcția europeană le va asigura o viață mai bună, o dezvoltare socială și economică mai bună”.

Agenția Reuters scrie că remarca așa de controversată a lui Stefan Fuele reflectă frustrarea crescândă în rândul oficialilor europeni față de ceea ce pare să fie lipsa de consecvență a președintelui ucrainean Viktor Ianukovici, care își continuă balansul între est și vest.

Ministrul de externe al Suediei, Carl Bildt, l-a acuzat pe Ianukovici de ”limbaj dublu”. ”Uneori spune că vrea să semneze (acordul de asociere) în viitorul apropiat, iar în ziua următoare spune că o să-i dea afară pe cei care au negociat acordul”, a spus Bildt, adăugând că atunci când de la Kiev va veni un mesaj limpede că vrea să semneze, europenii sunt dispuși să semneze a doua zi.

Tot ministrul de externe al Suediei a acuzat astăzi Rusia că a lansat o campanie de propagandă bazată pe ”dezinformare și uneori pe minciuni crase” despre acordul de asociere a Ucrainei la UE.

Între timp, la Kiev, Partidul Regiunilor al președintelui Ianukovici a anunțat că mâine marți se va discuta la Moscova prețul gazelor naturale livrate Ucrainei de ruși. Șeful fracțiunii parlamentare a partidului, Alexander Efremov, a spus că ”prețul va fi aflat marți seară sau miercuri”. Ieftinirea gazelor s-a numărat printre cererile lui Ianukovici la adresa Moscovei, care încearcă să arate Ucrainei avantajele apropierii economice de Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Tot astăzi, Partidul Regiunilor a propus o remaniere guvernamentală amplă, în ceea ce AFP numește o încercare de a mulțumi opoziția după eșecul primelor discuții menite să rezolve criza politică, cele de vineri. France Presse amintește că Ianukovici a mai făcut zilele trecute și alte gesturi de bunăvoință, concediind oficiali pentru reprimarea protestelor și eliberând din arest demonstranți. Toate aceste măsuri au fost luate în derâdere de opoziție, care le consideră insuficiente.
 
Sursa: europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *