Mai sunt câteva zile până la marele și luminosul praznic al Nașterii Domnului. Cu siguranță, o sărbătoare a bucuriei, până și pentru cei care se declară necredincioși. Și vom fi siliți, ca de multe ori în ultima vreme, să facem abstracție totală de situația critică din viața și politica Republicii Moldova. Vom încerca să ignorăm și să ne bucurăm.
Desigur, cum spuneam anul trecut, noi am transformat sărbătoarea nașterii Fiului lui Dumnezeu într-un fel de sărbătoare a relațiilor (iar anul acesta politicienii o vor transforma în campanie electorală). Pentru mulți, Crăciunul înseamnă: familia, soțul, copilul, iubitul. Cumva i-au văduvit pe cei singuri de o mare bucurie. Și e și vina noastră. Cei care întâmpină singuri aceste sărbători le privesc ca pe cele mai triste zile din an.
Însă ar trebui să ne amintim sensul și importanța Crăciunului. E incredibil chiar și pentru omul credincios să vadă această naștere așa cum ea s-a petrecut de fapt. Hristos Dumnezeu – un bebeluș neajutorat. Un bebeluș care nu poate să meargă și să mănânce singur. Care nu vorbește. E aproape discutabil unde în Hristos se manifestă mai deplin chenoza (golire de slava Sa dumnezeiască): în patimile de pe Cruce sau în nașterea Sa.
Iisus, bebelușul, apărat și ascuns de Iosif cu ajutorul îngerilor, un nou-născut fără putere, un prunc în toată puterea cuvântului, dar care, în același timp e Dumnezeu. Un Dumnezeu deplin sau cum spune Simbolul de Credință (articol scris în anul 325, la Niceea) „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”.
Acest Dumnezeu, căruia ne închinăm și în a cărui înviere credem, a fost născut de Fecioara Maria, a crescut, a învățat să meargă, să vorbească. Și, cum spuneam, chiar și nouă creștinilor ne vine greu să ne imaginăm așa ceva.
E foarte important să avem în minte acest aspect, fiindcă așa cum se naște Iisus ca un bebeluș neajutorat, tot așa ajunge un Om care simte durerea, foamea, setea. Adică Omul-Dumnezeu care pătimește pentru noi moartea pe cruce, nu aparent, nu înșelător, ci ca un Dumnezeu care și-a asumat golirea de slava dumnezeiască și toate le-a pătimit cu adevărat. Atotputernicia lui Hristos S-a manifestat prin acceptarea de bunăvoie a patimilor, nu prin aparența suferinței.
Avem un Dumnezeu, Fiul, care se naște, crește, pătimește, moare și învie. Toate pentru ca noi să scăpăm de sub robia păcatului și a morții.
|
An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...
( ) Citeşte tot articolulEscaladarea tensiunilor ruso-ucrainene, ca urmare a desfășurării a două armate ruse în Crimeea ocupată și la frontierele estice ale Ucrainei, au provocat neliniște în tot bazinul Marii Negre, în Europa și Statele Unite ale Americi, doar R. Moldova a rămas...
( ) Citeşte tot articolulEste foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curții Constituționale. Atât recunoașterea „caracterului captiv al CCM”, cât și decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru niște...
( ) Citeşte tot articolulMihai Eminescu are pentru mulţi o imagine asemeni luceafărului din poezia cu acelaşi nume-rece, distant faţă de ceea ce se petrecea în veacul său, căutând iubirea eternă etc. Totuşi contemporanii îl cunosc puţin altfel. Mare parte din talentul său scriitoricesc s-a...
( ) Citeşte tot articolul„Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea” – afirma Benjamin Franklin, deşi pot fi, totuşi, războaie drepte şi nedrepte sau păci de lungă sau scurtă durată.
( ) Citeşte tot articolulCreștinii ortodocși îl prăznuiesc pe 23 aprilie pe Sfântul Gheorghe. Este o sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar, iar sute de mii de români își serbează azi onomastica.
( ) Citeşte tot articolul