Cultură

Un misionar ungur tine aprinsa candela ortodoxiei la Pasareni

Parohia ortodoxa Pasareni (Mackamadaras), din judetul Mures, are patru enoriasi. Unii spun ca ar fi chiar cinci, cu tot cu Marta, o femeie de 90 de ani, oarba, care nu stie o boaba romaneste. De o luna, de cand parintele Róbert Lukács a trezit cadelnita din colbul altarului si a inceput sa slujeasca iar, dupa o liniste de aproape douazeci de ani, in biserica ortodoxa din Pasareni vin la fiecare slujba patru-cinci credinciosi, adica toata suflarea parohiei, ceea ce nu se mai intampla nicaieri in alta parte.

Peretii bisericii sunt goi, ca intr-o gara, fara sfinti, numai cu niste cruci desenate cu albastru de un zugrav, cine stie cand. Doar iconostasul, care desparte altarul de naos, a fost pictat undeva si adus cu totul aici. Un Hristos de tabla, cu mainile si picioarele gaurite de cuie, cum a fost batut pe o troita, sede rezemat de perete.

Biserica a fost inceputa in 1938 si nu a fost terminata nici pana azi, nici nu a fost tarnosita. A fost a greco-catolicilor, dar dupa Revolutia din 1989 nu a mai avut cine sa o revendice, pentru ca, unul cate unul, greco-catolicii s-au stins, iar biserica le-a ramas ortodocsilor. Zidurile sunt crapate, tencuiala pica de pe catapeteasma, temeliile se macina, igrasia patrunde peste tot si deseneaza icoane reci cu aratari de cosmar.

Sfantul Godin

In biserica aceasta care se ruineaza inainte de a fi fost terminata, doi barbati si doua femei, cu capetele ingropate in gulere, stau ciucure in jurul unui godin, ascultand cantarea cand in romana, cand in maghiara, a parintelui Róbert Lukács. Sobita de fier a fost instalata cu doar o zi inainte. Un vecin de-al preotului s-a milostivit si i-a dat-o de pomana. Credinciosii au venit la slujba cu cate o legatura de lemne sub brat. Din timp in timp, cand si sfintii de pe iconostas incep sa tremure de frig, un barbat ingenuncheaza in fata godinului si mai arunca o mana de vreascuri pe foc. Atunci pare ca omul se inchina la acest obiect care, cu aura lui de caldura, ii tine pe toti vii la slujba.

Cei patru sunt o singura familie. Ariana, Camelia si Ovidiu Isaic sunt frati. Tatal lor a venit in Pasareni prin anii ’80, cand ei erau mici, ca sef de halta pe linia ingusta dintre Targu-Mures si Sovata. Dupa ce linia de mocanita s-a desfiintat, ei au cumparat halta feroviara si locuiesc acolo. "Vorbim romaneste numai intre noi, acasa. Acum mai vorbim si cu preotul si cu preoteasa", spune Ovidiu Isaic. Al patrulea este Lászlo, un ungur, sotul Cameliei. De o luna, de cand a venit preotul ortodox in Pasareni, vine si el la slujbe cu nevasta-sa si, zice Loti, poate chiar va trece de tot la ortodocsi.

Lipseste al patrulea enorias cert, Florina Söverfyi, romanca, o pensionara mutata de curand din Targu-Mures si care numai din cauza frigului nu vine la slujba, n-a aflat inca de godin.

Coana preoteasa

O a treia femeie, imbrobodita si infofolita, tine locul dascalului. Citeste din ceaslov, ea zice rugaciunea si tot ea isi raspunde singura: "Amiiiin!", cu tot sufletul, scotand pe gura valatuci de abur. E Camelia, sotia preotului. Coana preoteasa. De meserie e agronom, doctor in agrochimie, n-are nici o invatatura pentru cantarea bisericeasca, afara de ce-a vazut si-a auzit cu ochii si cu urechile ei la toate slujbele la care a tot fost de mica, dar se vede ca repeta acasa cu parintelul si, chiar daca se mai poticneste la cate o omilie sau un tropar, duce slujba pana la capat, dupa tipic, ca un dascal adevarat. Parohia e prea mica si prea nevoiasa ca sa isi permita unul. Dupa slujba, in castronul pentru danii se aduna 6 lei.

Camelia si Róbert s-au cunoscut, s-ar putea spune, sub patrafirul parintelui Antim, de la Sihastria, la care se spovedeau amandoi. El venea din Ungaria in fiecare vara sa simta indeaproape trairea ortodoxa adevarata la manastirile din nordul Moldovei. Ea, studenta la Iasi, gasea in rugaciune alinare pentru sufletul chinuit de intamplari zguduitoare din copilarie, despre care nu vrea sa le vorbeasca nici macar prietenilor.

Dupa Jurnalul National

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *