Actualitate

Un moldovean a furat ordinul Steaua de Aur de la un general cecen. Ce a urmat

Potrivit kommersant.ru, infractorii au comis în perioada 2008-2016 mai mult jafuri armate, iar printre jertfe se numără oameni de afaceri, vedete, dar şi un general cecen, de la care ar fi furat arme şi ordinul Steaua de Aur, primit de acesta pentru asasinarea liderului separatist cecen Djohar Dudaev.

Grupare subversiv-teroristă

Anchetatorii susţin că bandiți purtau, de regulă, haine, măști și mănuși în stil militar. Erau înarmați cu arme de foc, iar după nivelul de pregătire, specialiștii ruși au apreciat gruparea banditească drept una subversiv-teroristă.

„Există suspiciuni că ar putea fi implicați oameni din serviciile speciale sau din cadrul organelor de drept. Potrivit anchetatorilor, unii membri ai grupării aveau abilități speciale de a îmblânzire a câinilor de pază. De asemenea, grupul avea un psiholog care vorbea cu victimele pentru a afla unde sunt banii, inclusiv folosind un poligraf”, notează ziarul.

Gruparea a fost reţinută în 2016, după un raid asupra casei directorui general al unei companii, de unde au sustras 5 milioane de ruble (aproximativ 90.000 de dolari) și arme. 10 membri stau după gratii, iar şase sunt daţi în căutare

Liderul grupării, Nicolae Grecu de 40 de ani, nu-și recunoaște vina, iar la ultima ședință de judecată a acuzat anchetatorul că ar urma indicațiile cuiva. Avocata acestuia îi susține poziția și declară că starea lui de sănătate în detenție se agravează, scrie mold-street.com

Şantajat de ceceni

În acelaşi timp publicaţia Moskovski Komsomoleţ, dar şi postul TV Rain au relatat că Nicolae Grecu a fost reţinut încă pe 18 octombrie 2016 şi timp de cinci zile ar fi fost supus torturilor într-o așa-zisa închisoare secretă a serviciilor secrete ruse (FSB) pentru a recunoaște că a furat Steaua de Aur de la Umarpashi Hanaliev, un fost general FSB, erou al Rusiei de origine cecenă.

Potrivit anchetei, în noaptea de 16 spre 17 mai 2014, Grecu împreună cu Crihan, Stici, Mocan şi Curoş au intrat prin ușa de rezervă în casa fostului general, Umar Hanaliev, aflată în apropiere de reședința prezidențială. În timpul atacului, în casă se aflau soția lui Hanaliev, un fecior major și un copil de doi ani. Atacatorii purtau măşti şi ar fi sustras din casă bunuri și bani în valoare totală de un milion de ruble, un pistol Macarov, dar și ordinul, cu care Hanaliev ar fi fost decorat pentru operațiunea de lichidare a președintelui Ceceniei, Djohar Dudaev.

În aprilie 2017, Grecu a ajuns în celebra închisoare Lefortovo, unde de regulă sunt deţinute persoanele acuzate de terorism, de corupţie şi fraude în proprţii deosebit de mari, în special foşti guvernatori sau funcţionari de rang înalt din Rusia.

În acelaşi timp el susţine că în închisoare a fost vizitat de câteva ori de ceceni şi chiar de fostul general, care ia "propus" să returneze de bună voie ordinul.

Rudele şi prietenii au găsit Steaua de Aur, doar că de pe fusese radiat numărul de înregistrare. Aşa că Hanaliev a pus la îndoială faptul că acesta este originalul. În consecinţă Grecu a fost obligat să mai achite "compensaţii" de 600.000 de euro. El l-a rugat pe fratele său din Irlanda să vină în Rusia şi să vândă două terenuri ca să achite prejudiciul.

Fratele său a venit, dar s-ar fi speriat să nu ajungă şi el în Lefortovo şi a fugit. Aşa că acum cecenii cer de la Grecu deja 1,4 milioane de dolari. Publicaţiile ruse susţin că dacă este adevărat, apoi Hanaliev nu s-a purtat ca un adevărat ofiţer rus şi că a călcat în picioare onoarea de a fi Erou al Rusiei. 

Implicaţiile serviciilor secrete

Potrivit kommersant, atunci când s-a aflat că în atacuri ar fi implicată o grupare organizată, formată din cetățeni moldoveni, au survenit suspiciuni că în joc sunt implicate şi servicii secrete străine. Unul din motivele acestei suspiciuni ar fi faptul că vecinul lui Hanaliev este ex-adjunctul directorului FSB, Veaceslav Ușakov, decorat de fostul președinte al Moldovei, Vladimir Voronin, cu Ordinul Ștefan cel Mare.

Potrivit unor surse, printre activităţile cunoscute ale acestuia în Moldova se numără intermedierea în 2002 a unui contract de livrarea a energiei electrice din Rusia în Moldova, dar şi o operaţiune secretă ce prevedea eliminarea conducerii autoproclamatei rmn în fructe cu Igor Smirnov.

Astfel, una din primele versiuni ale anchetei era faptul că gruparea a greşit adresa şi că fapt ținta lor era casa lui Ușacov.

Totodată, kommersant scrie că vina lui Grecu, pe care el nu o recunoaște este demonstrată de mărturiile celor audiați și de expertizele criminalistice privind urmele de la locul săvârșirii infracțiunilor.

Mai mult, oamenii legii ruși susțin că Grecu ar avea legături strânse cu lumea criminală din Moldova și l-ar fi cunoscut personal pe Oleg Pruteanu, alias Borman, reținut în octombrie 2017 la Chișinău, la solicitarea autorităților ruse sub suspiciunea organizării livrărilor de hașiș din Maroc în țările CSI, prin Spania și UE. În cauză ar fi vorba de peste o tonă de droguri.

Potrivit sursei, ca și Borman, Grecu, făcea debursări la „obshak-ul”liderilor lumii criminale din Moldova, râvnind titlul de „hoț în lege”, transmite mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *