Comentariu

Unde sunt oasele moldovenilor?

Iată un exemplu: deşi ne-am săturat şi de proteste, şi să vorbim despre ele, tot nu pot să nu îţi sară în ochi anumite situaţii. Şi nu mă refer la negocierile care trebuie puse la punct între Voronin şi Roşca pentru împărţirea PMAN, ci la proiectele pornite de Nu Mafiei.

Mai întâi, m-am tot gândit ce vrea să însemne acest logo: Nu Mafiei şi semnul de interzis. Încă de la orele de matematică din gimnaziu ştiu că minus plus minus egal plus. Deci NU din fata Mafiei, ar însemna că spunem nu mafiei, dar apoi apare peste semnul de interzis care, în mod normal, s-ar explica astfel: interzis să spui nu mafiei. De ce mă leg de logoul neclar al acestei campanii? Fiindcă – pur şi simplu – acţiunile lor par la fel de nesigure. Acum trei zile reprezentanţii acestei grupări au protestat în faţa Hotelului „Codru”. Pe minus 20 de grade. Ei susţin că vor protesta împotriva averilor lui Plahotniuc, Filat, Ghimpu (?) şi alţii. Au început cu cele ale lui Vlad Plahotniuc. Oamenii, de altfel – dincolo de faptul că au timp de proteste nesfârşite (ceea ce pe mine mă miră) -, au fost paşnici. Vă daţi seama că, dacă faci lunea în amiaza mare proteste, se presupune că nu munceşti şi nici averi nu vei face vreodată…

La ştirile PRO TV de luni seară a apărut şi problema oaselor. După câteva ore de proteste angajaţii de la „Codru” au ieşit şi, cu o fină ironie, le-au oferit ceai cald protestanţilor. Exact în acel moment coloana vertebrală a moldovenilor a dispărut. Mai cu râs, mai cu glume, oamenii şi-au servit porţia de căldură oferită de mâna pe care ei încercau să o muşte. Privind scena respectivă, nu am putut să nu mă gândesc că aceste tipuri de comportament ne-au adus la sapă de lemn. Că mergem să urlăm împotriva averilor, dar le bem bucuroşi ceaiul oferit. Şi mi-am dat seama că, pur şi simplu, nu avem coloană vertebrală. Lucru observat cu uşurinţă şi în Parlamentul de la Chişinău. Din această cauză liderii noştri fie se înjură, fie se bârfesc, fie fac aranjamente şi îşi oferă ceaiuri. Noi, de fapt, suntem după chipul celor care ne conduc, iar ei sunt după asemănarea noastră.

E clar ca bună-ziua că oamenilor le era în cot – ca să spun aşa – de un eventual rezultat al protestelor. Ei au funcţionat după regula efectului de turmă. Au fost chemaţi, au mers. Au primit ceai, au acceptat. De aici încolo – Dumnezeu cu mila!

Nota Bene: În aceeaşi luni seară, la ştirile „Jurnal TV”, s-a spus despre proteste, dar nimic despre ceai. Nu am reuşit să urmăresc toate programele de ştiri din acea seară, însă m-am întrebat: e ciudat că Pro TV a arătat asta, sau e clar de ce „Jurnal TV” nu a arătat? Nu ştiu, voi cum credeţi?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *