Editorial

Viata si moartea doamnei Clara

Marti, la rubrica „Buna dimineata”, deplangeam moartea doamnei Euforia, doamna care, precum am recunoscut cinstit, este (a fost!) o plasmuire a imaginatiei noastre, mereu setoasa de trai frumos si vesel. O precizare: „trai frumos si vesel”, dar fara prea multa munca, ci asa, ca la colhoz pe dealul mare. Astazi va voi vorbi despre alta doamna, una reala, care exista in realitate, poate fi vazuta, ascultata s.a.m.d.

O cheama doamna Clara, locuieste intr-un apartament cu doua odai, are 45 de ani, doi baieti, unul de 22, altul de 19 ani. Primul lucreaza la un hotel, are 1200 lei pe luna, care nu-i ajung pentru nevoile proprii. Al doilea nu lucreaza nicaieri. Doamna Clara este angajata unei firme care-i plateste 2500 lei pe luna. Doamna Clara are sot, dar e plecat de cinci ani in Grecia. Acasa nu trimite niciun ban, iar cand vine la Chisinau nu trage acasa, ci la una Liuda, fosta prietena a doamnei Clara.

Dar nu asta e povestea. Povestea e despre facturile la caldura. Dar mai intai o paranteza: doamna Clara are studii superioare, se intereseaza de politica, citeste TIMPUL si celelalte ziare libere si independente, asculta postul de radio „Vocea Basarabiei”, la toate alegerile a votat cu democratii: cu Chirtoaca pentru primarie si cu un partid liberal si democrat in vara anului trecut, la parlamentare. Cat era vara si toamna afara, doamna Clara lega cumva tei de curmei. Dupa ce au dat frigurile si s-au majorat tarifele, doamna Clara nicidecum nu reuseste sa lege teiul de curmei. (Apropo, stiti ce inseamna curmei, ma refer la sensul doi?) Din salariul ei de 2500 jumatate se duce „pe caldura”.

Din ceea ce-i mai ramane, doamna Clara trebuie sa-i hraneasca pe cei doi (de cel putin doua ori pe zi), sa achite celelalte servicii comunale, sa plateasca 6 lei zilnic pentru maxi-taxi, sa manance ceva la amiaza, sa cumpere 1-2 ziare, o data intr-o luna-doua sa dea 25 de lei pentru ziua de nastere a unui coleg de serviciu, o data in saptamana sa-si cumpere pastile s.a.m.d. De cand au dat frigurile afara si caldurile in casa, doamna Clara e nevoita sa renunte la unele cheltuieli: pastile cumpara o data in doua saptamani, nu mai cumpara ziare, nu mai participa la zilele de nastere…

Nici aceste masuri de austeritate insa nu salveaza situatia, din care motiv, pe zi ce trece doamna Clara devine tot mai trista. Vine seara obosita de la serviciu, trece cu chiu cu vai examenul in fata baietilor la capitolul „Ni-i foame”, apoi, se asaza trista in fata televizorului si urmareste buletinele de stiri. Cand pe ecran apar baietii ceia tineri, frumosi si destepti pe care i-a votat si care acum conduc republica, pe fata doamnei Clara se lasa o lumina rece si trista. Ii urmareste cu ochiul, iar mintea-i luneca spre facturi, spre examenul de maine-dimineata la capitolul „Ni-i foame”, spre Grecia si fosta prietena Liuda, spre parintii bolnavi din sat, spre seful care i-a dat de inteles ca, din cauza crizei, va trebui sa-i reduca salariul, daca nu chiar…

Isi sprijina fata in palme, plange cuminte si sopteste in sine si pentru sine „Am sa-mi pun curmeiul in gat…” (De aceea si v-am intrebat despre sensurile cuvantului „curmei”.) Adoarme tarziu, epuizata. Noaptea viseaza ca afara-i vara, ca participa la un miting, ca o mare de oameni cu fulare verzi, galbene si albe se zbuciuma frumos in Piata, iar unul din moderatorii mitingului se apropie de ea, ii da un buchet mare de trandafiri albi si-i saruta mana. In aceste clipe doamna Clara e fericita. Asadar, cine ar putea spune ca nu are si doamna Clara clipele ei de fericire?
……………………………………………………………………………
Trebuie sa mai adaug in final ca recent am aflat ca doamna Clara nu mai e in viata. Au petrecut-o in ultimul drum colegii de serviciu, cei doi feciori, sotul venit din Grecia si Liuda, fosta ei prietena. N-a venit niciunul dintre cei de la miting, pe care-i visa noaptea si o faceau fericita. Macar si fara flori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *