Actualitate

VIDEO. Rusia a prezentat prima centrală nucleară plutitoare din lume

Construită la Sankt-Petersburg, centrala „Akademik Lomonosov” („Academician Lomonosov”) a acostat sâmbătă în portul Murmansk şi a fost prezentată presei. Ea urmează să fie încărcată cu combustibil nuclear şi va fi trimisă spre destinaţia sa finală, o regiune izolată din estul Siberiei.

Construit de grupul public rusesc Rosatom, acest bloc plutitor masiv cu o lungime de 144 de metri şi larg de 30 de metri conţine două reactoare cu o capacitate de 35 MW fiecare (faţă de peste 1.000 MW pentru reactoarele din noua generaţie), apropiate de cele utilizate de spărgătoarele de gheaţă.

Lipsită de motor, această barjă de 21.000 de tone va fi remorcată în vara anului 2019 până în portul Pevek, în districtul autonom Ciukotka, în Extremul Orient rus, la 350 km nord de Cercul arctic.

Ea va putea astfel să alimenteze locuinţele populaţiei locale, dar în special platformele petroliere situate în această zonă unde Rusia intenţionează să dezvolte producţia de hidrocarburi.

Aceasta va înlocui o centrală nucleară şi o centrală pe cărbuni depăşite.

„Centralele nucleare plutitoare vor permite alimentarea cu electricitate şi căldură a regiunilor celor mai izolate, susţinând astfel creşterea şi dezvoltarea durabilă”, susţine Vitali Trutnev, responsabil de construirea şi exploatarea centralelor nucleare plutitoare de la Rosatom, afirmând că aproape 50.000 de tone de CO2 vor putea fi economisite în fiecare an.

Barja trebuia să fie încărcată iniţial cu combustibil nuclear la Sankt-Petersburg, iar apoi să traverseze – încărcată – apele apropiate ţărilor europene. Aceasta a suscitat preocupări din partea organizaţiilor neguvernamentale şi ţărilor riverane, în special scandinave, astfel încât s-a decis ca ea să nu fie încărcată decât la Murmansk.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *