Actualitate

Video. Pe fundalul scumpirilor, fumătorii nu se lasă de țigări, dar le caută pe cele mai ieftine

Anul acesta inflația în Republica Moldova a trecut pragul de 30%. Scumpirile s-au extins pe întreaga gamă de bunuri și produse. Pe lângă cheltuielile de bază – produse alimentare și utilități, țigările sunt un alt produs la care fumătorii nu pot renunța. Totuși, pentru a economisi, aceștia merg la piață și cumpără țigări cu 15-20 de lei. Pentru anul viitor se propune o majorare și mai mare a produselor de tutun.

În Republica Moldova, un sfert (25,3%) din populație fumează activ. Această statistică rămâne neschimbată în ultimii ani, chiar dacă autoritățile introduc tot mai multe restricții, inclusiv și majorări de prețuri pentru produsele de tutun. Astăzi, pe piață se observă o nouă tendință – trecerea fumătorilor de la segmentul mediu de preț la țigările ieftine. O confirmă și vânzătorii de la Piața Centrală.

„Cele mai ieftine sunt țigările de 15 lei fără filtru, cele cu filtru sunt 18 lei. Oamenii cumpărară și unele și altele”, a declarat un comerciant.

Pentru anul viitor, Ministerul Finanțelor propune majorarea accizei la produsele din tutun cu 25%. Propunerea contravine calendarului fiscal care prevedea o creștere de 15% pentru anii 2021-2023.

„Se cumpără țigări de producerea noastră, au un preț accesibil. Dacă vor majora cu 25%, lumea va fuma, care își va permite, care nu – vor trece la ceva mai ieftin sau la tutun, a spus un alt comerciant.

Pe fundalul scumpirilor, fumătorii oricum zic că vor continua să cumpere țigări mai ieftine.

„Îs scumpe, clar că îs scumpe, dar ce să faci dacă omul e la serviciu și trebuie să fumeze. (Întrebare: Cu cât ați cumpărat țigări?) Cu 22 de lei, și tot sunt scumpe”, a declarat un cumpărător din piață.

„( Întrebare: Cu cât ați cumpărat țigări?) 18 lei. Prețurile cresc în fiecare zi”, a spus o altă cumpărătoare.

Anul trecut, venitul mediul lunar al unui moldovean a constituit 3.500 de lei.

Realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *