Cultură

Violonistul Alexandru Tomescu face lobby pentru cei mai talentati muzicieni din RM

Timp de o saptamana, Festivalul International de muzica violonistica „Regina Vioara”, editia I-a, a umplut pana la refuz salile de concert si a adus sperante mari organizatorilor Dumitru si Vasile Goia, cunoscuti dirijori si artisti ai poporului din RM, in continuitatea durabila a acestui eveniment. Faimosul violonist roman Alexandru Tomescu, fascinat de prestatia muzicienilor basarabeni, a promis ca va face lobby pentru ei la marele Festival „George Enescu” din Bucuresti.

„Regina Vioara” a fost un prilej deosebit de a-i revedea pe cei mai talentati tineri muzicieni emigrati – Alexandra Conunov din Germania si Ruxanda Panfili din Austria. De un succes enorm la spectatori s-a bucurat virtuosul Ilian Garnet, detinatorul Premiului III la prestigiosul Concurs pentru vioara „Regina Elisabeta-2009” de la Bruxelles. Viori Stradivarius au rasunat la Chisinau si Balti, cu Alexandru Tomescu si Ilya Konovalov din Israel, invitatul marilor teatre din lume, precum Mariinski Teatr din Rusia.

Pentru Alexandru Tomescu, Sala cu Orga din Chisinau a devenit una dintre cele mai dragi dupa Ateneul Roman din Bucuresti. Ori de cate ori are ocazia, revine la Chisinau. Este solist concertist al Orchestrei Nationale Radio din Bucuresti si al Filarmonicii din Pitesti. Organizeaza turnee nationale si internationale cu viori Stradivarius. In urma cu un an, el si-a garantat participarea la „Regina Vioara” si a renuntat la numeroase alte solicitari.

„Trebuia sa existe pereche a Festivalului „Noptile pianistice” din Chisinau si anume vioara trebuia sa fie regina. A fost un festival de cel mai inalt nivel si ma bucur sa cunosc artisti de mare talent din RM, care merita, cu siguranta, sa participe la mari festivaluri europene, precum „George Enescu”. Voi face lobby pentru muzicienii moldoveni, ca sa ajunga pe marile scene din Romania”, ne-a marturisit Alexandru Tomescu.

Violonistul crede in eficienta unei ofensive culturale romanesti in RM. „Publicul de aici este foarte cald si numeros, extrem de avizat si cultivat. Sunt sigur ca odata cu aceasta „relaxare a relaxarilor”, artistii romani vor prinde mai mult curaj sa vina in RM, mai ales ca situatia din RM a reintrat in normal. Ei ar trebui sa vina mai des in RM si, totodata, mi-as dori sa-i vad pe scenele din Romania pe artistii moldoveni”, considera violonistul.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *