Ultima oră

Voronin reia lupta cu Filat

Din cauza datoriilor, PCRM anunta ca-si scoate noul sediu la vanzare

Desi convocata, formal, pentru a preciza pozitia PCRM fata de referendumul constitutional anuntat de AIE, conferinta de presa sustinuta ieri i-a servit liderului comunist drept un nou prilej pentru a-si mediatiza si alte mesaje. Dupa scenarii puse la punct inca de pe vremea cand era sef al statului, Vladimir Voronin, pe langa comunicatul citit de pe hartie in nici zece minute, le-a oferit jurnalistilor o portie zdravana de „flagrant”, „scandalos” si „amuzant”. Ca de obicei, a facut piruete lingvistice, pentru a evita sa dea raspunsuri clare la intrebari incomode.

Astfel, raspunzand, ca printre altele, la intrebarea unei ziariste din presa pro-comunista, Voronin a declarat ca premierul Vlad Filat isi plateste acum cu tigari de contrabanda datoriile fata de omul de afaceri roman Dinu Patriciu, care ar fi finantat campania electorala a PLDM. Liderul PCRM s-a referit la tirul cu tigari de contrabanda, evaluate la peste 800 de mii de euro, retinut saptamana trecuta de vamesii romani la punctul de trecere Albita-Leuseni. El a spus ca detine informatii ca, acum doua-trei saptamani, premierul ar fi avut la Bucuresti o intalnire secreta cu Dinu Patriciu si ca businessmanul l-ar fi somat sa-i intoarca banii. Potrivit lui Voronin, in Romania urmau sa ajunga zece TIR-uri cu tigari de contrabanda, dar, dupa ce doua au trecut cu bine, ceva s-a intamplat cu al treilea. „A fost un schimb de oameni la post… Sau, poate, e vorba si despre o neintelegere a lui Patriciu cu Basescu”, si-a dat cu parerea Voronin, sugerand ca cei doi ar fi prieteni.

Fals, prostie si dezinformare – aceasta e reactia lui Dinu Patriciu la afirmatiile lui Vladimir Voronin. „Nu am avut niciun fel de relatie comerciala sau financiara cu dl Filat, vreodata, de niciun fel. L-am vazut o singura data in viata mea”, a declarat Patriciu pentru Mediafax. Si Vlad Filat a respins insinuarile lui Voronin. „Este o mare diferenta intre preocuparile lui Voronin si cele pe care le am eu. Eu am de guvernat o tara, pe cand el se ocupa cu ceea cu ce s-a ocupat dintotdeauna – cu prostii si aberatii. In acest sens, eu nu am cui sa dau replica si nu am ce comenta – aberatiile in general nu se comenteaza. Singura replica ar fi „Adio!”, pentru ca, se vede foarte clar, timpul lui expirat. El mai confunda perioada in care a guvernat cu ceea ce se intampla acum, considerand ca schemele criminale si frauduloase de care benefica el si fecioru-sau… altfel nu-mi explic cum putea sa cheltuiasca intr-o perioada atat de scurta sume atat de mari de bani”, a spus Filat, solicitat de ziaristi.

Ciudat, dar nici Voronin nu-si poate explica acest lucru. „Cum este posibil sa cheltuiesti opt milioane de dolari in doar 16 luni. Pe ce ii poti cheltui?”, a intrebat el, astfel raspunzand la intrebarea privind tranzactiile fiului sau, Oleg, cercetate de CCCEC intr-un dosar penal ca evaziune fiscala si spalare de bani. „Este o cultura, in ghilimele, a actualei guvernari de a persecuta oamenii”, a conchis liderul PCRM. Noutatea cu adevarat trasnet pe care le-a oferit-o Voronin jurnalistilor e ca PCRM vrea sa-si vanda noul sau sediu luxos din centrul capitalei, din cauza datoriilor si a creditelor mari. Voronin a spus ca acum se cauta un potential cumparator, eventual o ambasada, dar a refuzat sa mentioneze ce pret vor cere. TIMPUL a scris, in 2008, ca, pentru constructia edificiului din str. Armeneasca, PCRM a contractat in iulie 2006 un credit de 22 mln. de lei de la „Banca de Economii”. Potrivit informatiilor pe care le detinem, PCRM mai are de rambursat cinci mln. de lei, pana la 14 iulie 2010. Totodata, Procuratura Chisinau investigheaza conditiile in care PCRM a ajuns in posesia terenului de aproape 28 de ari pe care a fost construit noul sediu. Guvernul sustine ca acesta i-a fost atribuit ilegal PCRM, fara licitatie publica.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *