Astăzi 21 Iunie 2021, Luni - Ultima actualizare la ora 10:26
Abonamente

Politică 4 Noiembrie 2016, ora 07:07    Din editia print

Zece motive de ce Maia Sandu trebuie să fie președintele țării

Marime Font

După primul tur al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a acumulat 38,71%, iar Igor Dodon 47,98%, astfel politicienii au ieșit în turul II pentru fotoliul de președinte al țării. Redacția ziarului TIMPUL vă oferă 10 motive de ce anume Maia Sandu trebuie să ajungă la conducerea Republicii Moldova, pentru a vă ajuta să faceți alegerea corectă duminică, 13 noiembrie în cabina de vot.

1. Ar vota pentru Unire la referendumul din 2018

Maia Sandu, a susținut de nenumărate ori că Unirea României cu Republica Moldova ar rezolva multe probleme și că România și Republica Moldova au aceeași cultură, istorie și limbă. Într-un interviu, realizat de jurnaliștii de la NewsMaker, Maia Sandu a fost întrebată dacă „vrea Unirea sau nu?”, iar candidata a răspuns: „Dacă mă întrebați, atunci vă răspund că am cetățenia română”. Într-un alt interviu, Maia Sandu a spus că dacă ar avea loc un referendum pentru Unire, ar vota cu „Da”. Liderul Partidului Socialiștilor, nu susținea aceeași poziție fiind împotriva unirii cu România. Igor Dodon declară că unica soluţie pentru Moldova este federalizarea ei.

2. Are imagine bună în Uniunea Europeană și este susținută de România

Maia Sandu se bucură de susținerea partidelor și a politicienilor din Uniunea Europeană. Recent, aceasta a primit suportul din partea Partidului Popular European, unul din cele mai puternice partide de centru-dreapta european. Cancelarul german Angela Merkel și Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de asemenea și-au exprimat susținerea candidatei la președinția Republici Moldova. Iar după aflarea rezultatelor primului tur, Traian Băsescu a venit cu o reacție pe contul său de Facebook în care o susține pe Maia Sandu.


Acesta a declarat că „Republica Moldova este pro-Vest, pro-România și că duminică 13 noiembrie, Maia Sandu va câștiga dacă prezenţa la vot va depăşi 55 la sută. Nu doar fostul președinte al României o susține pe candidata noastră. Ilie Ilașcu, fost parlamentar pe ambele maluri ale Prutului, dar și deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol, a salutat decizia Maiei Sandu de a participa la scrutin.

3. Susține parcursul european

Maia Sandu încă de la începutul campaniei și-a propus să pună baza unui regim european în toate structurile de stat, iar din acesta să facă parte doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat anterior acte de corupţie. Ea se declară 100% proeuropeană şi promite că va face tot posibilul pentru a apropia Moldova de Uniunea Europeană. Sandu a declarat de nenumărate ori că va apela la instituțiile internaționale pentru a investiga frauda din sistemul bancar şi spune că va pleda pentru transparenţa activităţii instituţiilor statului după modelul european, spre deosebire de Dodon care vrea să promoveze în funcții înalte după criteriul cât de „patriot” este cetățeanul.

4. Este susținută de partidele proeuropene de la noi

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, este candidatul unic al forțelor de dreapta la prezidențiale. Fiind candidata a două partide, Partidul Liberal Democrat și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”, iar în timpul campaniei în Partidul Liberal Reformator și Partidul Verde Ecologist din Moldova, aceștia au declarat că o vor susține doar pe ea la alegeri.

După aflarea rezultatelor, fostul candidat proeuropean la președinție Iurie Leancă, a declarat că o va susține în continuare pe Maia Sandu și i-a invitat pe susținătorii săi ca să o voteze. De asemenea și primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă și-a îndemnat simpatizanții să voteze candidatul unic proeuropean. Toate aceste partide sunt de părere că doar Maia Sandu poate să îl învingă pe socialistul Igor Dodon și să scoată țara din criză.

Nu doar politicieni și-au exprimat dorința de a o vedea pe Maia Sandu în calitate de președinte. Mai mulți artiști din țară au făcut apel la populație să o voteze, printre care și artistul plastic Andrei Mudrea, compozitorul Eugen Doga, maestrul Vasile Iovu, interpretul Pașa Parfeni și dirijorul Nicolae Botgros. În această ordine de idei, veteranii de război și-au anunţat de curând sprijinul pentru candidata Partidului „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu menţionând că în scurta sa carieră politică a dat dovadă de integritate, verticalitate, perseverenţă, profesionalism şi corectitudine.

5. Are un CV impresionant

Maia Sandu la cei 44 de ani are o carieră de succes cu merite deosebite. Ea a absolvit Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Chișinău, după aceasta a făcut studii în domeniul relațiilor internaționale la Academia de Administrație Publică a Republicii Moldova. În 2010 ea a urmat un masterat în administrație publică la Universitatea Harvard din Cambridge, SUA.

Printre cele mai importante funcții pe care le-a ocupat se numără cea de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale din Washington, SUA, iar în iulie 2012 a fost cel mai perseverent ministru al Educației în Republica Moldova.

Ea a mai ocupat funcția de consultant pe reforma administraţiei publice centrale, coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare și economist în Oficiul Băncii Mondiale la Chişinău. Cunoaște trei limbi la perfecție: româna, engleza și rusa.

CV-ul ei nici nu se compară cu teza de doctorat al oponentului său care a plagiat mai multe pasaje din autori români, profesori universitari de la Academia de Studii Economice (ASE) din București.

6. Afirmă că limba de stat este și va fi limba română

Lidera PAS a susținut, în cadrul unei dezbateri electorale, că limba de stat a fost şi va rămâne româna, iar acest lucru va fi consfinţit şi prin Constituţie, după ce aceasta va deveni președinte.

7. Este împotriva armatei ruse pe teritoriul Moldovei

Maia Sandu critică dur prezența altor forțe armate pe teritoriul Moldovei. Recent, aceasta a declarat că „Federația Rusă tratează Chișinăul ca și când Dodon ar fi deja președinte, făcând recrutări pentru armata rusă pe teritoriul statului suveran și independent Republica Moldova”.

Sandu consideră că, dacă Dodon va fi ales președinte, Rusia va deveni și mai prezentă în Republica Moldova. „Mă întreb dacă un preşedinte ca Dodon, profitând de o asemenea guvernare incompetentă, nu le va permite pacificatorilor să ne recruteze tinerii nu prin „mica publicitate”, dar cum obişnuiau, cu „arcanul”, chiar în centrul Chişinăului”, declară liderul PAS.

Poziția Maiei Sandu referitor la anexarea Crimeii de către Rusia este la fel de dură afirmând că astfel „Crimeea rămâne parte a Ucrainei, ocupată de Federaţia Rusă prin încălcarea normelor dreptului internaţional”. Pe de altă parte, Igor Dodon este de altă părere. Recent, Sandu i-a reproșat contra candidatului său referitor la acest subiect că „În condiţiile în care suntem noi, având o regiune ocupată, controlată de un regim separatist, mi se pare o formă de trădare de stat să afirmi că în felul acesta Crimeea este parte a Federaţiei Ruse”.

8. A cheltuit bani cel mai puțin în campanie și are cea mai transparentă campanie electorală

Maia Sandu a cheltuit cel mai puțin bani în această campanie electorală dintre toți candidații la alegerile prezidențiale. Partidul său a cheltuit 544 mii lei și a acumulat în primul tur 38,71 la sută, iar oponentul său, Igor Dodon, a cheltuit 6 milioane 437 de mii lei și a acumulat 47,98 la sută. El a cheltuit aproape 10 lei pentru un vot, iar Maia Sandu a cheltuit doar un leu pentru fiecare vot, fiind cel mai ieftin vot din campanie.

Candidata Partidului „Acțiune și Solidaritate”, nu a cheltuit nici un leu pentru publicitate la TV, la radio sau în presa scrisă. Din cei peste 80.000 de lei pe care aceasta i-a plătit în primele două săptămâni de campanie, candidata nu a investit nici un leu în bannerele publicitare, pe când candidatul Partidului Socialiștilor a cheltuit pentru bannere peste 57 770,92 lei.

Chiar și în afara campaniei electorale Maia Sandu are cel mai modest buget. În trei ani în serviciul public, Maia Sandu nu a agonisit nimic, potrivit unei investigații RISE Moldova.

9. Ar fi prima femeie în calitate de președinte

În cei 25 de ani de independenţă, Moldova a avut patru președinți bărbați. Doi dintre aceștia au fost aleși de popor. Din septembrie 2009 și până în 2012, Republica Moldova a avut doi președinți interimari.

În calitate de prima femeie, ministru al Educației, Maia Sandu a fost ministrul care a făcut cele mai radicale și eficiente reforme din cadrul sistemului de învățământ.

10. Are un limbaj logic, coerent și o exprimare impecabilă

Maia Sandu va fi primul președinte al Republici Moldova care, cu adevărat impresionează printr-un limbaj adecvat în limba română, folosește corect terminologia politică. Spre deosebire de ceilalți politicieni și foști președinți ea nu s-a exprimat niciodată în limbajul de lemn prin care ar manipula electoratul.

Un articol de: Irina Tabaranu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 10:26

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Voronin mesaj șocant: „Dodon e cel mai mare impediment pentru dezvoltarea RM, PSRM a fost finanțat din Rusia”

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, cere repetarea alegerilor din 24 februarie, deoarece PSRM a fost finanțată cu bani din Federația Rusă. Declarația a fost făcută la postul TV Moldova 1. «Alegerile trebuie repetate! Categoric! Să întoarcă la varianta zero și de petrecut...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iunie 2021, ora: 09:12

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina

RĂZBOIUL DE INDEPENDENȚĂ (1992) Tragedia de la Tighina Din editia print

„...pe pământul Tighinei au rămas să zacă tineri ostaşi abia încorporaţi în armată” 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 21 Iunie 2021, ora: 07:59

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Natalia Gavriliță (PAS), mesaj în limba rusă despre „poporul moldovenesc” / Programul Maiei?

Vice-președintele PAS, Natalia Gavriliță apare într-o adresare video în limba rusă unde folosește tezele moldovenismului stalinist - „poporul moldovenesc”.

( ) Citeşte tot articolul

Social 21 Iunie 2021, ora: 07:48

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

FOTO. Igor Dodon a ucis un zimbru la vânătoare. Socialiștii neagă, spun că poza e... fake

Fostul preşedinte Igor Dodon ar fi ucis un zimbru la una din vânătorile la care a participat. Anunţul a fost făcut vineri, 18 iunie, de către primarul de Bălţi, Renato Usatîi, care a publicat şi o fotografie care confirmă că fostul şef de stat a omorât animalul care...

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 21 Iunie 2021, ora: 07:16

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial că nu există „limba moldovenească”

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iunie 2021, ora: 06:45

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

Dan Dungaciu: „În ce cred cei care nu cred?” Sau de ce bătăliile politice vor deveni „culturale” – şi invers

„Proorocii au făcut cărţi. Au venit apoi părinţii noştri şi au împlinit cele scrise. Iar alţii, după dânşii, le-au învăţat pe de rost. Şi venind generaţia de acum, le-a copiat ţi le-a pus în rafturi, fără să le citească.“ (din Pateric)

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iunie 2021, ora: 09:37

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Rusia este succesoarea directă a imperiului tătaro-mongol - DOVEZI NOI găsite de istoricii ruși

Comunitatea de pe rețelele de socializare din Moscova a fost pusă pe jar de o carte recent publicată a istoricului Ghenadie Tiundeșev, originar din Hakasia, o republică din sudul Siberiei centrale. 

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Iunie 2021, ora: 09:21

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

NATO răspunde „plângerii” ambasadorului rus Kuzmin. Protejarea spațiului aliat nu se face după cum spune Rusia

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o online, în urmă cu câteva zile, ambasadorul rus Valery Kuzmin s-a arătat deranjat de interceptările aeronavelor ruse de către avioanele NATO care participă la misiuni de misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iunie 2021, ora: 09:04

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a inaugurat un birou parlamentar în orașul Cahul

Alianța pentru Unirea Românilor a deschis astăzi cel de-al doilea birou parlamentar al formațiunii, ce va avea rolul de a oferi consultanță tuturor cetățenilor care au nevoie de ajutor în relația cu statul român. Noul punct administrativ are sediul în orașul Cahul...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Iunie 2021, ora: 09:01

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, la Odesa: Nu există „limba moldovenească”, ci limba română!

 Liderul AUR senator în Parlamentul României Claudiu Târziu a avut o vizită oficială la Odesa și a reiterat faptul că ”nu există limba moldovenească, ci limba română, iar statul ucrainean trebuie să recunoască această realitate.”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iunie 2021, ora: 09:01

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi (AUR): Oamenii care ajung la putere uită datorită cui au ajuns acolo. Drumul în IAD este pavat cu intenții bune

Vlad Bilețchi trage un semnal de alarmă că partidul AUR, prin Caravana AUR, nu merge prin toată Republica Moldova să cerșească voturi, ci merge să informeze cetățenii cu privire la ce este adevărat sau fals din politică. Votul dat pentru partidul AUR nu este pentru noi, este pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Iunie 2021, ora: 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)