CSI / Rusia

Putin în Italia: Vrea să-și duca la sfârșit răzbunarea pe Ucraina

Evident că marele interes al lui Puţin în Italia nu era să-l viziteze pe prietenul sau Silvio Berlusconi şi nici să guste caşcaval „olandez” fabricat în Tatarstan (cu care ruşii s-au prezentat la EXPO-2015) şi nici să primească blagoslovirea Papei.

Interesul lui Vladimir Putin este pragmatic şi personal: vrea să-şi ducă la sfârşit răzbunarea pe Ucraina.

Vizită lui Putin în Italia a fost pregătită de tratative iniţiate de Gazprom cu Eni, cumpărătorul italian de gaze ruseşti. Astfel, seara târziu (9 iunie), preşedintele „Gazprom” Alexei Miller a avut o întrevedere cu Claudio Descalzi, şeful companiei petroliere italiene Eni. La întâlnire s-a discutat proiectul noii conducte turceşti (Turkish Stream) şi perspectivele pentru creşterea capacităţii conductei Blue Stream din Turcia, potrivit Izvestia.

„Gazprom” şi Eni deţin proiectul Blue Stream pe baza de paritate, de aceea, suplimentarea capacităţii conductei cu 3 miliarde de metri cubi pe an avea nevoie de acordul companiei italiene.

În octombrie anul trecut, „Gazprom” a confirmat planurile de a creşte livrările de gaze către Turcia prin gazoductul Blue Stream cu 20%, la 19 miliarde de metri cubi pe an.

Eni este prezent cel mai mare client al „Gazprom” din Europa, între cele două fiind semnate mai multe contracte de furnizare de gaze naturale în volum total de aproximativ 24 de miliarde de metri cubi pe an, până în anul 2035. Eni este, de asemenea, principalul beneficiar al coridorului de gaze din Ucraina, ceea ce face compania potenţial vulnerabilă la efectele deciziei „Gazprom” de a opri tranzitul prin Ucraina până în 2020.

Până anul trecut, compania italiană a fost partenerul „Gazprom” pentru porţiunea marina a gazoductului South Stream, care ar fi trebuit să rezolve „problema” tranzitului ucrainean. Filiala Eni – Saipem – a fost chiar selectată să realizeze primul din cele patru fire marine ale South Stream.

Dar, în ultimul an, pe fondul sancţiunilor occidentale şi schimbării în conducerea companiei italiane, între Eni şi „Gazprom” au apărut neînţelegeri. Claudio Descalzi, care l-a înlocuit pe Paolo Scaroni, directorul companiei din 2006, a fost nemulţumit de creşterea costurilor pentru porţiunea marina a South Stream şi a refuzat să crească finanţarea părţii italiene a proiectului (20%). Că urmare, atunci când, în decembrie anul trecut, Rusia a renunţat la South Stream şi a anunţat „Turkish Stream”, „Gazprom” a cumpărat participaţia Eni, precum şi a altor acţionari străini (EdF şi Wintershall).

Acum însă poziţia Italiei este decisivă pentru soarta „Turkish Stream”, fapt care explică „desantul” prezidenţial al Kremlinului din Italia, sosit la doar o zi după ce şeful Gazprom s-a întâlnit cu conducerea Eni. Dacă compania italiană, cel mai mare beneficiar de gaz, va fi de acord să schimbe punctul de livrare al gazului prevăzut în contractele pe termen lung cu „Gazprom” din actualul Tarvisio (nordul Italiei), în noul nod de la frontieră turco-greacă, proiectul rusesc va merge mult mai uşor.

Până în prezent, Eni nu a demonstrat public niciun interes pentru acest nou proiect rusesc. Prin urmare, Turkish Stream va fi una dintre temele principale ale discuţiilor de astăzi dintre Vladimir Putin şi premierul italian Matteo Renzi la Milano.

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *