Internațional

Un fost ministru grec de Finanţe recunoaşte că şi-a scos banii din ţară în 2012 de teamă falimentului

"La fel că toţi grecii, în iunie 2012 mi-a fost frică de faliment, aşa că mi-am mutat în străinătate o parte din depozite, întrucât trebuia să fac nişte plăti", a declarat postului privat de televiziune Star fostul ministru, care a mai fost şi consilier al fostului premier Lukas Papademos şi în prezent este profesor de economie.

"Este ceea ce îi învăţ şi pe studenţii mei, şi anume că trebuie să-şi diversifice investiţiile", a mai încercat el să-şi explice gestul.

Întrebat cum mai pot avea cetăţenii încredere în politicieni dacă aceştia din urmă se comportă la fel că toţi ceilalţi, Hardouvelis a răspuns evaziv. ‘Politicienii pe care eu i-am consiliat nu mai sunt în prezent la putere’, s-a mulţumit el să afirme.

Declaraţiile lui survin după ce responsabilul guvernului de la Atena însărcinat cu lupta împotriva corupţiei, Panagiotis Nikoloudis, a cerut săptămâna trecută Parlamentului să investigheze declaraţiile de avere ale foştilor miniştri de finanţe.

Potrivit unei scrisori trimise de Nikoloudis legislativului şi dezvăluită săptămâna această de un ziar local, ministrul Hardouvelis ar fi încasat în 2011 venituri pe care nu le-a menţionat în declaraţia de avere.

De asemenea, înaintea alegerilor din iunie 2012, el a efectuat 56 de transferuri bancare în străinătate, fiecare transfer vizând sume cuprinse între 7.700 de euro şi 9.800 de euro, aşadar sub pragul de 10.000 de euro care, conform legii, ar fi implicat un control privind provenienţă fondurilor. Pe lângă aceste transferuri iese în evidenţă şi un altul în valoare de 362.417 euro către o banca din insula Jersey, paradis fiscal ce aparţine de Marea Britanie.

Legat de acest ultim detaliu, purtătorul de cuvânt al actualului guvern de la Atena, Gavriil Sakelaridis, a declarat că "în noiembrie 2012, ministrul de finanţe de la acea vreme, Yannis Stournaras, i-a trimis omologului sau britanic o scrisoare în care îi cere lista cu cei 97 de cetăţeni greci care şi-au constituit depozite bancare pe insula Jersey, iar acum sunt căutaţi ceilalţi 96".

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *