Țâțânii lui Rogozin
Una dintre ieșirile pitorescului Rogozin indică anume asupra acestei realități deranjante pentru oricine care nu e rus sau rusofil. Personaj cu mania primului-plan și amator de senzații tari, acesta „a declarat” recent pe profilul său de FB, că a discutat în profunzime despre ajutorul social pentru locuitorii „republicii independente”, printre care sunt 150 de mii de cetățeni ruși, cu „președintele” Transnistriei, E. Șevciuk. Reprezentantul special al Kremlinului reia două dintre cele mai iritante sintagme, din punctul nostru de vedere, făcând trimitere la autoproclamata independență a regiunii separatiste și la „wannabe”-ul președinte al aceleiași regiuni a RM. De ce a făcut-o? Răspunsul se află în afirmația anterioară: ca să ne irite, sau mai bine zis, ca să ne scoată din țâțâni. Și cine, dacă nu rușii, știu cel mai bine că omul scos din țâțâni face mult mai ușor greșeli. Evident, nici titlul nu s-a referit la țâțânii propriu-ziși ai lui Rogozin, ci la ai demnitarilor noștri care, din fericire, sunt prea experimentați ca să mai muște nada.
Atât Lupu, cât și Streleț au reacționat echilibrat la „gafa” intenționată a lui Rogozin, fără a-i răspunde cu aceeași monedă, adică într-un mod grobian și ignorând angajamentele internaționale, dar și fără a fi de acord cu punctul lui de vedere. Totuși, Ghimpu a fost cel care a pus punctul pe „i”, afirmând că oficial rușii denumesc regiunea transnistreană „republică nerecunoscută”, în timp ce în suflet ei o consideră drept stat independent. Iar faptele vorbesc de la sine: o susţin financiar, au armata pe teritoriul RM, nu vor să accepte schimbarea forţelor pacificatoare în forţe civile europene etc. Scurt, clar și chiar cuprinzător: nu vor decât să ne scoată din țâțâni.
Mascată în apărătoare a drepturilor cetățenilor ruși din stânga Nistrului, Rusia își permite să se contrazică de la o zi la alta, desconsiderându-și partenerii de negociere. Între noi fie vorba, „negocierea” la ruși are cu totul altă semnificație decât în statele europene, inclusiv la noi; dar asta e altă poveste. Și n-aș vrea să-mi imaginez ce simt oameni ca Leancă sau Carpov, direct responsabili de dezghețarea soluțiilor în situația asta. Putem doar să sperăm că vor folosi trișarea părții ruse în negocierile cu partenerii serioși, în favoarea noastră (Ucraina deja a declarat că se aliază cu UE pentru garantarea integrității RM).
Pe de altă parte, inclusiv în unele surse de specialitate, se omit sintagmele precum „așa-zisul”, „presupusul”, „autoproclamatul”, „nerecunoscuta”, din rațiuni simple, dar deranjante pentru noi; respectiv că nu atât entitatea transnistreană, cât instituțiile ei există, chiar dacă nu sunt subiect de drept internațional. Iar asta îi dă lui Rogozin o portiță de ieșire, mai ales că după câteva minute a și rectificat textul de pe FB.
Între timp, „ministrul de externe” al regiunii ne pârăște Înaltului Comisar al ONU pentru că le-am fi încălcat dreptul la liberă circulație a cetățenilor din stânga Nistrului, doar pentru că aceștia ar fi și cetățeni ruși sau ucraineni. Adică, în cadrul întrevederilor directe ne zâmbim, iar pe la spate ne pârâm. Situația nu-i de mirare, or ce iese din pisică, șoareci mănâncă, chiar dacă pisica trișoare te vrea „independentă”.