Social

Alianţa a scumpit vodca

Majorările preţului la alcool au fost efectuate odată cu intrarea în vigoare a politicii bugetar-fiscale pentru anul 2012, care a stabilit noi preţuri minime la băuturile tari. Conform unei hotărâri a Parlamentului, au fost efectuate modificări la Legea nr. 1100 „Cu privire la circulaţia alcoolului etilic şi a băuturilor tari”. Astfel, preţul la un litru de vodcă a crescut de la 50 la 100 de lei, la comercializarea cu amănuntul, iar la vânzările angro – de la 37,5 lei la 75. În prezent, o sticlă de vodcă de 0,5 litri, simplă, de 40 de grade, costă 50 de lei.

Potrivit lui Andrei Gurin, şeful Inspecţiei de Stat pentru supravegherea producţiei alcoolice de pe lângă Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, noua politică a preţurilor la vodcă nu este un motiv de tristeţe, ci o veste bună. „Preţurile au crescut la băuturile alcoolice tari de calitate proastă, care se vindeau mai ieftin. Acum, clientul va alege o vodcă mai bună la acelaşi preţ – 50 de lei. De asemenea, va creşte cultura consumului de alcool. Spre deosebire de vodcă, vinul natural nu este supus accizelor, ceea ce va duce la formarea pieţei vinului în vrac”, afirmă Andrei Gurin.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a declarat că vodca a mai fost scumpită pentru a favoriza consumul de vin. „Dacă dorim să protejăm producătorii de vin autohtoni, trebuie să trecem de la vorbe la fapte”, susţine Bumacov.

De o altă părere este Sergiu Sârghi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de băuturi tari, care a declarat că majorarea preţurilor la vodcă va provoca micşorarea volumului de producţie a băuturilor tari. „Odată cu aceste scumpiri, noi prognozăm un flux mai mare de import a băuturilor alcoolice tari. Totodată, va creşte volumul producţiei contrafăcute”, a constatat Sergiu Sârghi. El susţine că numai controlul efectiv din partea organelor abilitate – Inspectoratul Fiscal, „Moldova Standard” şi Inspecţia de Stat pentru supravegherea producţiei alcoolice de pe lângă MAIA – va permite monitorizarea şi respectarea legislaţiei în vigoare, ca să nu influenţeze factorii negativi nominalizaţi mai sus.
Că amatorii de băuturi tari n-au renunţat la votcă ne-am convins intrând din curiozitate în magazinul „Piatiorocika” de pe strada Şciusev din Chişinău. Dumitru, administratorul magazinului, ne-a spus că scumpirile n-au provocat probleme. „Acum, clienţii preferă băuturi scumpe, dar de calitate, băuturi care au rămas la preţul celor ieftine odinioară”, afirmă el. Iar Mihai B., un amator de băuturi tari, ne-a declarat că nu va renunţa la vodcă, chiar dacă aceasta s-a scumpit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *