ActualitateROMÂNIA

Bogdan Aurescu, ministrul de externe de la București spune pentru BBC că PNL, PSD și Iohannis nu vor unirea cu R. Moldova!

Bogdan Aurescu a oferit un interviu pentru BBC, care încerca să afle care este poziția politică a României față de problema unirii.

Întrebarea BBC: Dar vă doriți și să vedeți Moldova ca parte din România? Ați dori, în final, ca Moldova să se unească cu România?

Bogdan Aurescu: „Dorim să vedem unirea Republicii Moldova cu România în interiorul Uniunii Europene, prin obținerea, de către Republica Moldova, a statutului de membru UE, ca stat independent. Noi asta este ceea ce susținem”.

Amintim că Aurescu este ministrul în cadrului Guvernului Ciucă, propus de Klaus Werner Iohannis și ales cu voturile PSD + PNL + UDMR.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

comentarii

  1. Bogdan Aurescu este un ministru slab, pot sa zic extrem de slab. Face parte din camarila lui Johannis, la fel de slab si el ca prestatie externa. Fisa postului lui Johannis asta era, politica externa, dar s-a dovedit nu catastrofa, dar slab.
    Slabiciunea vine si din faptul ca Romania nu vrea sa recunoasca ca doreste unirea cu Rep, Moldova, ci ascunde acest fapt, mascand-o prin aderarea Rep. Moldova la UE. De ce face asta Aurescu ? Ii este teama de reactia rusofonilor din Rep Moldova, trnasnistreni si cagauzi, plus reactia Rusiei. Mai sunt si politicienii din Rep. Moldova, care nu vor sa-si piarda functiile aducatoare de profituri materiale. Romania “scapa” astfel si de finantarea Rep Moldova, intrucat, daca cele doua s-ar uni, Romania ar trebui sa platesca marirea de pensii a moldovenilor, finantarea de drumuri, scoli si alte cheltuieli (intocmai cum a suportat RF Germania la unirea cu RD Germania).
    Pe termen scurt minciuna asta practicata de Aurescu si MAE roman poate fi castigatoare, dar pe termen lung este dezastroasa, intrucat mentine decalajul (subdezvoltarea in Rep Moldova), sperand ca …. POATE… UE va da ceva bani care sa salte traiul si in Rep Moldova. Cu alte cuvinte Aurescu vrea sa scoata cartoful fierbinte din foc cu mana UE, cee ace nu e bine pt cetatenii ambelor state ! De asta zic ca Aurescu si Johannis sa isi dea mana si sa parasesca scena politica si sa lase pe altii, mai competenti si mai cu sange in instalatie !

  2. Două şanse ne-a dat Dumnezeu să rezolvăm problema, curenta fiind a doua.
    Dumnezeu dă da’n buzunar nu pune.
    Țară fără stăpân- numai lichele, hoți și străini la care lii în cot de cele înalte.

  3. Diplomatic și „politically correct” nu putea să spună altfel. Cu excepția Declarației Comune a Camerelor reunite ale Parlamentului României dată la 100 de ani de la Unire (și care poate fi considerată mai mult simbolică), nu există un document oficial al statului român care să spună altceva. Și atunci cum poți tu, ministru de externe ce ai în fișa postului echilibristica relațiilor internaționale, să declari ceva fără nicio bază???

    1. Corect, Aurescu nu putea si nu trebuia să spună altceva. Ce-ar mai fi urlat propaganda putinistă: “România afirmă oficial că vrea Basarabia, pericol de moarte pentru rusofoni, trebuie să intervenim, etc”

  4. Principalul nu vrea să spună nimeni. E împânzită R. Moldova de ”cârtițe” ruse. La fel și România. Ei au fost piedica pentru prima șansă de ReUnire. La fel și acum. Se mai adaugă și reticența țărilor europene, țări, care nu văd cu ochi buni apariția unei noi țări-concurente mai mari ca până acum. (Această reticență a fost cauza eșuării intrării în Shengen pentru România și Bulgaria. Doar situația migrației ilegale n-a fost la timpul său înaintată ca pre-condiție pentru Shengen. Colac peste pupăză, Austria avusese de îndeplinit până în decembrie 2022 reforme referitoare la migrație. Nu le-a îndeplinit.) Astfel putem pierde și această fereastră de oportunitate.

  5. Diplomatie, scheme, fitze. Inteleg. Timpurile in care mai stiam a lupta, se vede ca s-au dus pentru totdeauna. Un al doilea Vaslui sau Marasesti cu noi, cei de azi, nu ar mai putea avea loc… Oare cand o fi murit ultimul roman?

  6. Departe de simpatie pt Trabucel, insa Sackur parca isi facuse temele la Kiev. Nemultumiri din cauza ca s-a scapat in public problema Bastroe. Nemultumiri si din cauza criticilor la adresa legii minoritatilor care ii afecteaza pe romanii. Cand vine vorba de Basarabia, cei din UE aflati pe statul de plata al Moscovei cauta compromisuri pentru Transnistria. Evident ca nu vor avea succesul scontat. In fine, cam multa gargara diplomatica, poate ca e momentul sa punem piciorul in prag, astfel incat sa priceapa si boanghinele ca NU se vor imbratisa in parlamentul Romaniei cu fratii lor turanici, cacauzii. Sa priceapa si mujicii ca nu pot folosi Transnistria asa cum au folosit Dombas, Luhansk sau Osetia de Sud ori Abhazia.

  7. Gasesc ca Burebista a scris un comentariu potrivit la aceasta stire. Cric Cricus, la fel.
    Strategia e stiuta de oricare stie istoria acestui popor si care are aspiratii si incredere in steaua lui. TActica, actiunile care duc la implinirea obiectivului – a reintregiri este mai mult sau mai eficienta pentru punerea in practica a telului urmarit; eforturile concrete depind de gandirea si inspiratia elitelor implicate, … de capacitatea partidelor de la putere. In cursul desfasurarii actiunilor de ducere la indeplinire a strategiei cu pricina, de multe ori, aparentele inseala atat adversarul cat si beneficiarii – au loc derulari de pasi laterali, ori inapoi.
    Obiectivul nu este unirea cu RM, farma a pamanturilor furate de imperialii taristi si bolsevici si insfacate de trufasii haiduci de la Keev.
    Observatie pentru Haios si VD: Comentariile vostre au valoare prin simplul fapt ca au fost declarate, dar nu au deloc prin continut. Emiterea lor denota ca mai traiesc cel putin doi “romani adevarati”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *