CSI / RusiaExterne

Gerhard Schroeder, pe punctul de a-și pierde privilegiile de fost cancelar german din cauza apropierii sale de dictatorul Vladimir Putin

Fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, ar urma să fie sancționat de guvernul german pentru refuzul său de a condamna explicit invazia rusească în Ucraina dar și pentru apropierea sa de dictatorul Vladimir Putin. Coaliția de guvernare de la Berlin, condusă de SPD, partidul lui Schroeder, ar vrea să-i elimine din drepturile speciale de care aceste beneficiază ca fost cancelar.

Astfel, conform unei propuneri a guvernului ce ar urma să fie aprobată de comisia pentru buget, joi, Schroeder îşi va pierde biroul pus la dispoziţie şi personalul aferent, dar îşi va putea păstra pensia şi protecţia personală, conform Agerpres. Propunerea coaliţiei nu dă curs cererii opoziţiei conservatoare ca Schroeder să-şi piardă şi pensia.

De asemenea, opoziţia a argumentat că Schroeder dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice rusești.

Gerhard Schroeder a fost cancelar din 1998 până în 2005.  Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele. Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid şi au existat încă cereri pentru excluderea sa.

Anterior, actualul cancelar, Olaf Scholz, tot din SPD, i-a cerut lui Schroeder să demisioneze din funcțiile pe care le ocupă în companii rusești precum Gazprom.

„Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, declara Scholz la începutul lunii martie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *