Președintele Parlamentului Turciei le-a spus găgăuzilor din Comrat să învețe limba română și că turcii susțin Ucraina în războiul cu Rusia
Președintele Parlamentului turc, Mustafa Șentop, a efectuat în toamna anului trecut o vizită oficială în Găgăuzia. La Comrat a fost întâmpinat cu pâine și sare, pe ritmuri de cântece și dansuri populare moldovenești și găgăuze, a avut o întrevedere cu conducerea găgăuză și apoi a participat la o ședință prelungită a Adunării Populare.
“Nu poți să faci afaceri și să conduci un stat fără să cunoști limba”
“Turcia a susținut de la bun început cel mai important proiect de lege din 1994 privind statutul special. Turcia, reprezentată atunci de președintele Demirel, a facilitat acest lucru. Acest lucru este foarte important în ceea ce privește păstrarea limbii și culturii fraților noștri care trăiesc aici. Este foarte important să ne păstrăm identitatea, limba și cultura. De aceea, contribuim la diseminarea, îmbogățirea și predarea limbii găgăuze”, a spus politicianul turc.
TIMPUL amintește că majoritatea găgăuzilor sunt rusificați prin educație care se face exclusiv în limba rusă și în mare parte își uită limba.
În același timp, el a remarcat importanța învățării limbii de stat (română – n. red) a Moldovei în Găgăuzia.
“În caz contrar, această entitate autonomă va rămâne izolată. La nivel național, este imposibil să faci afaceri și să participi la gestionarea afacerilor de stat fără să cunoști limba”, a spus Șentop.
“Întotdeauna am spus că susținem Ucraina”
Președintele parlamentului turc, Șentop, a condamnat, în Găgăuzia, invazia rusă în Ucraina. În același timp, autoritățile găgăuze nu au recunoscut niciodată până acum că Rusia a invadat Ucraina și a încălcat dreptul internațional.
“Același lucru este valabil și pentru Ucraina. Am condamnat agresiunea rusă împotriva Ucrainei încă din prima zi. Am spus imediat că a fost un atac ilegal care a încălcat dreptul internațional. Iar noi am spus întotdeauna pe scenele internaționale că susținem Ucraina, suveranitatea, integritatea teritorială și independența sa”, a spus Șentop.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Cu propozitia “autoritățile găgăuze nu au recunoscut niciodată până acum că Rusia a invadat Ucraina și a încălcat dreptul internațional” gresiti enorm. Da, nu zic ca nu aveti dreptate cu afirmatia in sine, dar nu este deloc in spiritul dreptului international si nu e deloc constructiv sa scoateti asta in relief, pentru ca astfel dati apa la moara separatismului. Ce vor zice gagauzii cand vad ca li se recunoaste un drept suveran ? Ce treaba are Gagauzia cu politica externa a tarii ? Republica Moldova a condamnat Rusia, a afirmat pe toate caile ca e o invazie si o incalcare a dreptului international, si ca stat suveran Rep. Moldova face asta in numele cetatenilor sai, inclusiv al gagauzilor si al transnistrenilor. Mi se pare o gafa impardonabila sa ai asteptari de la Gagauzia sa declare ceva care nu-i in atributiile ei. Este ca si cum ai trage semnale de alarma ca raionul X sau primaria Y inca nu a recunoscut si condamnat agresiunea Rusiei !
In rest, o stire imbucuratoare. Dar de la Turcia avem asteptari si mai mari: sa actioneze decisiv nu doar pentru ca toti gagauzii sa cunoasca limba materna si limba de stat, ci pentru ca limba rusa, in care comunica intre ei, sa fie INLOCUITA treptat de limba lor materna. Tinta comuna a Turciei si Republicii Moldova este recuperarea completa a identitatii nationale gagauze, idealul este ca in 2-3-4 generatii, niciun gagauz sa nu mai vorbeasca ruseste in mod natural, toti sa vorbeasca acasa gagauza, si incepand din scoala sa stie si romana. Eventual doar la maturitate, unii dintre ei, din nevoi socio-economice, sa invete rusa ca pe orice alta limba straina, dupa ce vor fi invatat engleza, evident, cu care te poti intelege in toata lumea.
Autonomia rarauza e obligată prin lege să se supue legilor R Moldova, au votat pentru integritatea ei.
Turc , turc dar înțelege ce trebuie să faci, dar găgăuzii cu caracterul lor de măgar nu vor să înțeleagă că îi alinte rusul. Vlah era îmbujorată numai în compania lui Dodon , da a lui Sandu și a turcilor e tare posomorâtă.
Pe Vlah o bucură doar limba rusă și atunci ea devine imbujorată.
Este o mare greșeală a Republicii Moldova că în 30 de ani de la independență nu a creat școli cu predare în limbile găgăuză, ucraineană și bulgară și aceste minorități continuă să fie școlarizate în oimba rusă. Mai nou, pînă și copiii ucrainenilor refugiați în urma războiului tot în limba rusă își fac studiile. În felul acesta continuă politica de rusificare moștenită de la sovietici ceea ce e o amenințare pentru interesele naționale.