Eveniment

Barometrul de opinie: Lumea e nemulţumită la limită

Gradul de nemulţumire în rândul populaţiei a atins un nivel-record, sugerează cel mai proaspăt barometru de opinie prezentat de Institutul de Politici Publice (IPP). În altă ordine de idei, dacă duminica viitoare s-ar desfăşura alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova ar acumula tot atâtea mandate (42) câte a avut până la evadarea „grupului Dodon”.

Potrivit sondajului IPP, 83,5% din populaţia ţării crede că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcţie greşită. Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii (92%), locuri de muncă (90%), nivelul de trai (86%), de activitatea conducerii în combaterea corupţiei (88%), pensii (85%), industrie (83%) etc. E cel mai mare procent de nemulţumire al populaţiei înregistrat în ultimul deceniu (vezi diagrama). Evoluţia datelor din anii precedenţi arată că un nivel apropiat de cele 83,5% a fost înregistrat în luna august 2000, când 82% din respondenţi au apreciat negativ activitatea autorităţilor în diferite sfere ale vieţii. Majoritatea populaţiei continuă să fie îngrijorată cel mai mult de preţuri (68%) şi sărăcie (54%). Pe acest fundal de nemulţumire a scăzut încrederea în toate instituţiile statului. În mod tradiţional, în topul instituţiilor care se bucură de cea mai multă încredere să află Biserica (80%), deşi, comparativ cu rezultatele BOP din mai a.c., cifra a scăzut cu doi la sută. În Guvern au încredere doar 19% (mai puţin cu 4% decât în mai), Parlamentul se bucură de 14% încredere (scădere de 5% ), iar poliţia – de 31% (scădere de 3%).

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 33% din respondenţi au răspuns că ar vota pentru PCRM. Majoritatea celor care simpatizează comuniştii sunt persoane cu vârstă înaintată care locuiesc în oraşe, reprezintă minorităţile etnice şi au un nivel scăzut sau mediu de educaţie. Pe locul doi se plasează PLDM, pentru care şi-ar da voturile 18% de alegători. PL ar fi susţinut de 11%, iar PD – de 8%. Numărul celor indecişi constituie circa 20% din alegători. Conform barometrului, circa 71% din respondenţi au spus că se vor prezenta în mod sigur la urne. Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar obţine 42 de locuri în Parlament, PLDM – 25, PL – 19 şi PD – 15. Precizăm că, până la plecarea recentă a deputaţilor Igor Dodon, Zinaida Greceanîi şi Veronica Abramciuc din fracţiunea PCRM, numărul deputaţilor din opoziţia comunistă constituia tot 42 de mandate.

Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Axa” pentru IPP în perioada 22 octombrie – 6 noiembrie pe un eşantion de 1113 persoane din 99 de localităţi (cu excepţia regiunii transnistrene).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *