Astăzi 17 Ianuarie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 16 Ianuarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Moldova 19 Septembrie 2014, ora 09:32

Constantin Tănase: Anulăm alegerile? Mergem la referendum?

Marime Font

Cineva, care-și urmărește doar scopurile lui egoiste de a-și potoli setea bolnavă de mărire și parvenire, a aprins recent un nou focar al luptei pentru putere: organizarea, paralel cu alegerile parlamentare, a referendumul privind alegerea șefului statului de întreg poporul.

 Chipurile pentru că ar exista pericolul repetării blocajul constituțional la alegerea șefului statului. Fals, fiindcă, chiar dacă acest referendum ar fi necesar, el ar putea fi organizat mai târziu. Scopul adevărat al respectivei inițiative este devierea atenției societății de la problemele adevărate, transformarea alegerilor parlamentare într-un fel de plebiscit la care se răspunde DA sau NU. Ideea că actualul scrutin va fi un „referendum geopolitic” a mai fost recent strecurată în unele comentarii. Astfel, potrivit acestei idei, moldovenii pe 30 noiembrie vor trebui să răspundă la întrebarea „Moldova, încotro: spre Est sau spre Vest?”.

Societatea moldoveană nu va fi chemată la urne să dezbată programe de guvernare, ci răspundă la două întrebări capitale care vizează vectorul politicii externe – UE sau UV? - și forma de guvernământ – republică parlamentară sau prezidențială? Aici se cere făcută, fie și în fugă, o precizare: fără a suspecta poporul de prostie, crede cineva la modul serios că el e pregătit să răspundă în cunoștință de cauză la ultima întrebare? Știe oare poporul mai bine decât filozofii, sociologii, istoricii, juriștii ș.a.m.d. care e forma de guvernământ cea mai adecvată timpurilor pe care le trăim?
Evident, e vorba de un populism cinic, când „opinia poporului” e utilizată de politicieni pentru rezolvarea problemelor proprii. Dacă e vorba de consultarea poporului, atunci lui trebuie să i se pună întrebări simple și clare la care el poate răspunde fără a greși. De exemplu: Sunteți de acord (DA sau NU) ca pe listele electorale să figureze un ex-premier care a fost demis din funcție de către parlament pentru acte de corupție?
Este limpede că moldovenilor le se întinde o cursă. După 30 noiembrie ei ar putea să se întrebe, cu mintea lui de pe urmă: Păi, fraților, dar noi ce-am avut – alegeri sau referendum?Bineînțeles, referendum! La care, printre altele, nu știu cum, pe neobservate, au fost aleși și 101 deputați…

P.S. Una din cele mai importante probleme care nu se discută în societate este calitatea morală și politică a corpului de deputați din actualul și viitorul legislativ. Ce notă merită actualii deputați? Sunt legați aceștia sau nu de acte de corupție? În loc să se răspundă la aceste întrebări nouă ni se propune un referendum. Riscăm astfel, ca și în viitorul parlament să aducem o garnitură de „slugi ale poporului” de o rară găunoșenie morală. Ca să ne facă legi, să ne pună biruri și să ne vorbească filozofie… (De la Eminescu citire).

Un articol de: Constantin Tănase
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Ianuarie 2018, ora: 16:07

...(nu) îl mai citim pe Eminescu?...

...(nu) îl mai citim pe Eminescu?... Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 16 Ianuarie 2018, de Dan Nicu

Dodon trebuie să plece

R. Moldova s-a transformat într-un stat în care e nevoie ca Parlamentul să-l suspende, din când în când, pe preşedinte, și să se poată face modificări în structura Guvernului.

() Citeşte tot articolul

Editorial 15 Ianuarie 2018, de Moni Stănilă

Crăciunul în tranșee

De sărbători avem mult timp liber și de multe ori îl consumăm, cu rost sau fără, în fața televizoarelor, ceea ce ne face să ne întrebăm despre cum sărbătoreau oamenii altădată.

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 15 Ianuarie 2018, de Constantin Tănase

... pe sub deal, pe sub pădure...

 (Fabulă modernă cu morală eternă) ... cu alte cuvinte, pe sub deal, pe sub pădure se duc fetele la mure. Să se știe însă că treaba nu-i simplă, ci intercontextuală, alegorică, misterioasă și geopolitică, deoarece, dealul e fiul legitim al Carpaților, iar pădurea e fiica dreaptă a...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Ianuarie 2018, de Pavel Păduraru

CONFIRMAT OFICIAL! „Violul de la Orhei” din 2014 a fost o minciună

Procuratura mun. Chișinău l-a scos de sub urmărire penală pe singurul tânăr învinuit de viol în acest dosar și a constatat că presupusa crimă nu a avut loc

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 12 Ianuarie 2018, de Ana Gabor

2018. Ce-ţi doresc eu ţie?

Românii au intrat în anul Centenarului Marii Uniri. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul