Diplomele de studii – valabile pe ambele maluri ale Prutului
„Mulţi absolvenţi ai universităţilor din România activează în RM, în baza diplomelor pe care le deţin, în funcţii foarte importante şi denotă un nivel înalt de pregătire”, a menţionat Leonid Bujor în cadrul vizitei la Bucureşti. Ministrul a dat exemplul premierului Vlad Filat, ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, primarului general de Chişinău, Dorin Chirtoacă etc.
„În cadrul Alianţei „Moldova Noastră” avem trei absolvenţi ai instituţiilor din România care deţin funcţii importante în administraţia publică locală şi cea centrală. Totodată, mulţi absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ din RM activează în România: medici, profesori, economişti, ingineri etc. Aşa că nu văd nicio problemă de a soluţiona această situaţie la nivel oficial”, a mai spus Leonid Bujor.
Oficialul moldovean a decis, împreună cu omologul său român, să examineze posibilitatea legalizării actelor de studii ale absolvenţilor de pe ambele maluri ale Prutului. Însă nu toate diplomele vor putea fi recunoscute. „Există câteva instituţii de învăţământ, atât în RM, cât şi în România, care au un statut special şi s-au compromis de-a lungul anilor. Astfel, fiecare universitate va fi examinată în mod separat”, a spus ministrul Educaţiei de la Chişinău.
La Bucureşti a fost semnat Protocolul de colaborare între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România şi Ministerul Educaţiei din Republica Moldova pentru anul de învăţământ 2010-2011. În baza protocolului, numărul de burse oferit de Guvernul României a crescut de la 2100 la 5000. Părţile au acceptat, de asemenea, extensiunea Universităţii din Galaţi „Dunărea de Jos” la Cahul şi a Universităţii din Iaşi „Alexandru Ioan Cuza” la Bălţi.
Problema recunoaşterii reciproce a diplomelor a fost abordată de preşedintele român, Traian Băsescu, acesta susţinând că este greu de înţeles ca, în timp ce România primeşte tineri la studii, diplomele acestora să nu fie recunoscute în RM.
(După agenţiile de presă)