ActualitateExterne

Ministrul adjunct de Externe chinez, în vizită la Phenian

Ministrul adjunct de Externe chinez, Sun Weidong, se află vineri la Phenian pentru discuţii cu omologul său nord-coreean, potrivit mai multor surse, într-un moment în care această ţară cu partid unic îşi intensifică ameninţările împotriva Seulului şi Washingtonului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

China şi Rusia sunt aliaţi vechi ai Coreii de Nord, dar Washingtonul a avertizat anul trecut că relaţiile militare dintre Phenian şi Moscova sunt “în creştere şi periculoase”. Statele Unite au cerut Beijingului, cel mai mare furnizor de ajutor economic pentru Coreea de Nord, să ţină în frâu Phenianul.

“Delegaţia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Populare Chineze, condusă de tovarăşul Sun Weidong, ministru adjunct de Externe, a sosit la Phenian pe 25” ianuarie, a informat vineri agenţia oficială de ştiri KCNA.

Fotografii ale AFP publicate vineri arată o întâlnire între Sun Weidong şi delegaţia sa şi ministrul adjunct de Externe nord-coreean, Pak Myong Ho, la Palatul Culturii Poporului din capitala nord-coreeană.

Vizita lui Sun Weidong în Coreea de Nord vine în contextul în care consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, urma să se întâlnească vineri şi sâmbătă cu ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în Thailanda, pe fondul eforturilor de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale.

La începutul lunii ianuarie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul şi Beijingul au desemnat 2024 drept “anul prieteniei dintre RPDC şi China”, folosind acronimul pentru numele oficial al Coreii de Nord.

Cele două ţări vor “promova schimburi şi vizite în toate domeniile, inclusiv politică, economie şi cultură” şi vor adăuga “o nouă pagină la istoria relaţiilor RPDC-China”, a declarat Kim Jong Un, potrivit KCNA.

Mesajul prietenos al liderului nord-coreean către Xi Jinping contrastează puternic cu retorica din ce în ce mai agresivă faţă de Coreea de Sud.

În ianuarie, el a declarat Seulul “principalul inamic” al ţării sale, a dizolvat agenţiile dedicate reunificării şi a ameninţat că va intra în război pentru orice atac asupra teritoriului nord-coreean.

Confruntat cu ameninţarea nucleară tot mai mare din partea Coreii de Nord, Seulul a început să consolideze relaţiile cu Washingtonul şi a efectuat exerciţii militare comune cu Japonia şi Statele Unite.

Phenianul a reuşit, de asemenea, să plaseze pe orbită un satelit spion la sfârşitul anului trecut, după ce, conform Seulului, a primit asistenţă tehnologică rusă în schimbul unor transferuri de arme pentru războiul Moscovei din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *