Eveniment

Tatal lui Lupu insista ca Wikipedia sa-si ceara scuze de la el

Ilie Lupu, tatal liderului PDM, sustine ca va insista ca toate mass-media care il prezinta drept cofondator al PCRM sa-si ceara scuze de la el. Profesor universitar si doctor habilitat in matematica, Lupu senior garanteaza ca n-a facut niciodata parte din partidul lui Voronin si afla de la noi ca despre el se crede ca ar fi unul dintre primii membri ai acestei formatiuni. „N-am nici computer, nici internet. Traiesc destul de modest. Stau, impreuna cu sotia, intr-un apartament cu trei odai la etajul patru, cumparat de noi. N-avem nici lift si sotia urca greu scarile”, afirma tatal lui Marian Lupu. El ne asigura ca cei ce cred ca fiu-sau traieste in lux si are saci cu bani se insala.

Il cheama Marcel, in numele lui Budala”

Marian Lupu mi-a promis, oficial si personal, nu numai o data: „Cuvantul meu e cuvant, iti voi acorda un interviu”, dar niciodata nu s-a tinut de cuvant. Pe Ilie Lupu l-am cautat dupa ce am citit pe site-ul „Wikipedia” ca ar fi un comunist convins si s-ar fi numarat, in 1993, alaturi de Voronin, Stepaniuc si Ostapciuc, printre autorii ideii de repunere in drepturi a partidului comunist in RM. Profesorul insa s-a aratat surprins de asemenea zvonuri si ne-a povestit ca a aderat la partidul comunist sovietic in tinerete, apoi a fost secretarul organizatiei de partid la Facultatea de Matematica a Universitatii de Stat din Chisinau, si atat: „In 1991, cand comunistii au fost scosi in afara legii, mi-am lasat carnetul pentru totdeauna, n-am tanjit dupa URSS si nu am nimic cu ei. N-am fost in echipa lui Voronin si pot sa-i dau in judecata pe cei ce afirma asemenea lucruri. Ei urmaresc sa-l discrediteze pe Marcel”.

Marcel este Marian Lupu, asa ii zic toate rudele. Mai bine zis, Marian Lupu nu este Marcel Lupu, din singurul motiv ca parintii sai n-au vrut ca, la batranete, sa fie numit „mos Marcel”. „Pe atunci, la romani, canta asa de frumos la acordeon Marcel Budala, ca ne-am zis: de va fi baiat, Marcel sa fie! Si asa a ramas, la noi acasa, dar in acte l-am scris Marian, ca sa nu rada lumea de el, zicandu-i „mos Marcel”, ne explica tatal ex-spicherului.

Cat despre fondatorii PCRM, Ilie Lupu ne asigura ca a vazut-o pe Ostapciuc doar la televizor, iar cu Voronin s-a intalnit doar anul trecut, cand a implinit 70 de ani si i s-a oferit Ordinul „Gloria Muncii”. Si cu Stepaniuc a vorbit o singura data, inainte de 5 aprilie, cand acesta a vizitat Universitatea din Tiraspol, unde Lupu lucreaza in prezent: „I-am pus cateva intrebari, dar n-a putut sa raspunda. L-am intrebat de ce ne trebuie atatea licee, daca cunostintele tinerilor lasa de dorit si i-am sugerat sa le reducem numarul. El mi-a raspuns ca, de s-ar face asa, s-ar leza dreptul la invatatura… L-am mai intrebat de ce noi, profesorii, trebuie sa ne editam cartile din banii nostri, fara vreo sustinere din partea statului. „Ne-om gandi”, a zis Stepaniuc, adaugand ca-i va transmite doleantele mele „domnului presedinte al parlamentului”.

„Ne-am facut datoria pentru tara, dar tara – nu prea”

Ilie Lupu discutase despre problemele cercetatorilor din domeniul educatiei si cu fiu-sau, care i-a lamurit ca statul nu poate sa le majoreze lefile. „I-am spus lui Marcel: Mai ganditi-va, acolo, sus, ca un profesor are salariu de o mie trei sute si ceva de lei si cate un mic supliment pentru vechimea de munca. El mi-a explicat ca statul nu are alte posibilitati, chiar daca fiecare vrea sa primeasca mai multi bani. Si eu am o „Volga” de 20 de ani, dar vreau o masina moderna. Si un apartament cu lift mi-as dori, ca sa nu se chinuiasca sotia mea sa urce scarile, dar ce sa-i faci?”. Cu toate acestea, parintii lui Lupu n-au apelat niciodata la el dupa ajutor, dimpotriva – ei l-au sustinut. Si Marian Lupu traieste modest, ne spune profesorul – intr-un apartament cumparat mana de la mana de toata familia: „In 1992, i-am facut nunta de 16 mii 400 ruble. Mai aveam la banca 24 mii de ruble, dar peste noapte s-au schimbat banii si am ramas cu nimic… Pe urma, cand era ministru al Economiei, Marcel traia intr-un apartament cu doua camere si cu „pat cu doua etaje”. Am pus iarasi mana de la mana si i-am cumparat apartamentul cu patru odai, unde locuieste acum. In rest, cu bani nu-l ajutam, dar de sarbatori ii cumparam cate-un costum si cadouri nepotilor Sanduta si Cristi. Cheltuim pentru strictul necesar, nu l-am alintat”. Ilie Lupu a sustinut doua teze, este profesor universitar, unicul doctor habilitat in RM la „Teoria si metodologia instruirii in matematica”. Are vreo 20 de publicatii, manualele sale sunt in toate scolile. A pregatit sapte doctori si e conducator stiintific la sase doctoranzi. Este presedintele Comisiei de experti din cadrul Consiliului national de acreditare si atestare in RM. Sotia sa este profesoara si sefa a Catedrei de limbi moderne a Universitatii „Testemitanu”. „Noi ne-am facut datoria fata de tara, dar tara fata de noi – nu prea”, considera profesorul. 

Lupu s-a facut comunist in taina

Cand a intrat in PCRM, Marian Lupu nu si-a anuntat parintii. Ei au aflat mai tarziu, din presa si de la altii ca „Marcel s-a facut comunist”. „M-au intrebat colegii: Ai vazut ca dl Marian a intrat in partid?”. Nu m-am bucurat nici eu, nici sotia, dar nu ne implicam in activitatea lui. Cand era ministru, mai discutam unele probleme, dar, dupa ce a intrat in politica mare, doar il sfatuiam: „Marcel, fii atent, te rog!”. Il indemnam sa lase emotiile la o parte si sa puna ratiunea pe locul intai. El a venit pe urma si ne-a lamurit de ce a intrat in partid – ca a iesit cu propuneri concrete sa democratizeze partidul, sa-i schimbe denumirea si a starnit nemultumirea lui Voronin, ne relateaza profesorul. El crede ca Voronin nu l-a propus la functia de sef al statului pe Lupu, dorind sa aiba presedinte o persoana loiala, ca Greceanai: „Cand Marcel conducea parlamentul, nu el adopta deciziile, ci Biroul politic al CC. Baiatul meu s-a revoltat si de aici au aparut conflictele cu Voronin, caruia nu-i placea ca asta-i mai destept”. Din aceeasi cauza, potrivit tatalui sau, Marian Lupu a fost exclus din Consiliul Suprem de Securitate si nu a ajuns prim-ministru in 2005. Ilie Lupu precizeaza ca, acum patru ani, comunistii il pregateau pe fiu-sau sa preia conducerea guvernului, dar Voronin s-a razgandit peste noapte si l-a preferat pe „umilul Tarlev”. Ne-am interesat ce parere avea M. Lupu despre Voronin, in discutiile lor private, si Ilie Lupu a ras cu pofta: „Permiteti-mi sa nu raspund la intrebarea asta. Stiti calitatile lui Voronin, dar si capacitatile lui Marcel. Sa-l lasam pe Voronin, a fost presedinte, nu mai este, si gata”.

La 5 aprilie, Ilie Lupu n-a votat pentru PCRM

Spre surprinderea noastra, profesorul Lupu afirma ca nu a fost un alegator fidel al PCRM si a votat numai o data cu secera si ciocanul. Desi a refuzat sa ne spuna pentru cine si-a dat votul la 5 aprilie 2009, el ne-a asigurat ca numai nu pentru comunisti. Intrebandu-l daca stia ca Lupu va abandona PCRM, profesorul ne-a raspuns: „Niciodata n-am sustinut PCRM, dar in 2005 am votat pentru Marcel. Acum, banuiam ca va pleca, caci la noi exista problema asta, dar nu eram siguri…”.

Chiar daca Marian Lupu s-a eschivat si inca sovaie sa spuna cum se numeste limba pe care o vorbeste, Ilie Lupu nu se indoieste ca fiul sau vorbeste romana: „Sunt moldovean si vorbesc romana. Si Marcel vorbeste romana. I-am invatat si pe nepotei sa vorbeasca o romana corecta. Ma bucur ca Cristinel nu viseaza sa fie politician, dar profesor, desi, o data, cand m-a intrebat cum se traduce un cuvant din engleza si n-am stiut, m-a apostrofat: „Bunelule, sa-ti fie rusine ca esti profesor si nu stii engleza!”.

„La 7 aprilie, Marcel nu-mi raspundea…”

Profesorul infirma presupunerile ca Marian Lupu ar fi prieten cu Mark Tkaciuk, dar adauga ca „viziunile politice n-ar trebui sa determine relatiile dintre oameni”. Iata raspunsul lui la solicitarea noastra de a ne povesti ce a facut la 7 aprilie: „Am avut emotii foarte mari. Aveam probleme de sanatate si ma aflam la spital, unde nu se vorbea nimic despre cele intamplate in centrul orasului. Pe la ora 13.00, am pornit televizorul… M-am ingrozit, parca m-a lovit cu ceva! Am cules numarul lui Marcel, nu raspundea. Au venit medicii, sedeau langa mine si incercau sa ma linisteasca. Cladirea Parlamentului ardea, dar ei imi ziceau: „Dle profesor, n-o sa se intample nimic”. Aproape de miezul noptii, l-am vazut pe Marcel la televizor si am adormit. L-am intrebat pe urma: „Marcel, tu ai stiut?”. „Nu, a zis, n-am stiut nimic”.

Rugandu-ne sa nu-l consideram lipsit de modestie, Ilie Lupu crede ca feciorul sau merita si este pregatit sa fie presedintele RM, pentru ca „lucreaza singur la computer, stie limbi straine si e respectat in Europa si in Rusia”. El insa regreta ca RM este o tara parlamentara, in care prima persoana este seful parlamentului, iar presedintele este limitat in functii, fiind o figura cam decorativa. In opinia profesorului, solutia ar fi un referendum pentru schimbarea Constitutiei, pentru ca presedintele sa fie ales de catre intregul popor pe un termen de sase ani, ca sa nu depinda de parlament.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *