CSI / Rusia

The Moscow Times: Va deveni Putin un nou Stalin?

Un grup de cetățeni ruși a propus să se creeze o zi pentru a comemora „oamenii politicoși”, înarmați, dar fără insigne militare, care și-au făcut apariția în Crimeea înainte de a fi anexată la Rusia. Deși operațiunea Crimeea s-a desfășurat în martie, grupul a propus comemorarea evenimentului pe 7 octombrie, de ziua de naștere a lui Vladimir Putin.

Kremlinul nu a dat curs cererii, dar a dat o declarație amintind de era stalinistă când fiecare cetățean știa cât de mult muncea mult iubitul lor lider pentru ei, scrie The Moscow Times. Se spune că, pentru prima dată în 15 ani, Putin și-a sărbătorit cea de-a 62-a zi de naștere luându-și liber de la muncă pentru a vizita taigaua siberiană. N-ar fi exclus; Putin este singurul element care ține laolaltă Rusia modernă: fără el, toată construcția această s-ar dărâma precum un castel de cărți de joc.

Având în vedere că Putin a demontat cadrul instituțional al federalismului și a restaurat ceea ce se cheamă autocrație, logica politică îl obligă pe liderul de la Kremlin să treacă în „modul Stalin”. Văzând riscurile inerente pe care le-ar presupune instituirea unei democrații reale-un sistem în care majoritatea rușilor nu are încredere- și în același timp modernizarea statului rus corupt, Putin nu are nicio altă alegere decât să găsească un echilibru între o revoluție populară și conducerea autoritară.

În orice caz, asta ar contrazice principiul politic general al lui Putin de a nu se angaja în niciun traseu particular, ci de a continua să jongleze cu mai multe opțiuni și mai mulți jucători în avantajul său.

Potrivit sursei, Putin ar trebui să înțeleagă costurile stalinismului și diferențele izbitoare dintre Rusia de astăzi și Uniunea Sovietică a lui Stalin mult mai bine decât acei ruși care așează un portret de al lui Stalin lângă icoanele ortodoxe.

Oricum, dacă Putin vrea să rămână în joc, modelul lui Stalin devine din ce în ce mai atrăgător. Nimeni, nici măcar oponenți săi cei mai vocali, nu vrea să-și imagineze haosul care ar rezulta dacă Putin ar ieși brusc din scenă, lăsând în urmă o țară cu arme nucleare și instituții publice slabe sau ineficiente.

Sursa: infoprut.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *