Vine inchiziţia?
Prin anunţarea intenţiei de a organiza un referendum cu scopul introducerii religiei ca obiect de studiu obligatoriu în şcoală cineva doreşte cu tot dinadinsul ca, în R. Moldova, să izbucnească un război interconfesional şi, în consecinţă, să fie introdusă inchiziţia ortodoxiei imperiale ruseşti, care să compromită definitiv opţiunea europeană a acestui popor chinuit.
Or, nu poţi să califici altfel decât provocaţie acţiunile unui desant de tipi cu un trecut destul de neortodox, paraşutat de urgenţă de la Moscova la Chişinău, şi care, nitam-nisam, lansează o iniţiativă extremistă chiar imediat după ce mitropoliţii Vladimir şi Petru, împreună cu premierul Filat, au convenit ca religia să fie predată în şcoală ca obiect opţional de la 1 septembrie curent. Dacă vă amintiţi, opinia publică a reacţionat foarte frumos la această împăcare şi a salutat sincer disponibilitatea părţilor de a reconcilia astfel – şi spiritual, dar şi moral – societatea divizată pe principii idioate de către fostul regim comunist. Cuiva însă nu i-a plăcut această conciliere. Ce s-a întâmplat între timp în sânul bisericii noastre strămoşeşti?
Probabil, s-a produs preluarea de facto a puterii de către apologeţii fundamentalismului rusesc în ortodoxie şi se încearcă de a transforma religia într-o armă de luptă geopolitică. Or, indiferent de argumentele pe care le-a invocat deunăzi episcopul de Bălţi, indiferent de argumentele aduse de aripa laică a acestei aventuri, referendumul despre introducerea predării religiei în şcoală ca obiect obligatoriu este o acţiune pe cât de periculoasă, pe atât de antiumană, discriminatorie şi sfidătoare la adresa drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Anticonstituţionalitatea esenţei şi a urmărilor acestei intenţii ar trebui deja să figureze pe ordinea de zi a Curţii Constituţionale autosesizate şi care ar trebui să-i amintească Sinodului Mitropoliei Moldovei că în RM încă n-a fost abrogată Constituţia, care spune că libertatea conştiinţei este garantată. Organele abilitate cu funcţia de apărare a Constituţiei ar trebui să-i informeze şi pe Pasat, pe Markel, pe Josu şi pe ÎPS Vladimir că în RM cultele religioase sunt separate de stat, că învăţământul de stat este laic, iar dreptul prioritar de a alge sfera de instruire a copiilor revine părinţilor.
Nu cred că aceşti cetăţeni nu cunosc ceea ce scrie Constituţia. Totodată, ei ştiu că, deşi în Rusia ţaristă de până la 1917 religia a fost predată obligatoriu în şcoală, nicăieri în Europa n-a fost un măcel mai crud decât războiul civil care a urmat. În aşa caz, revenim cu întrebarea: ce urmăresc declanşatorii acestei provocaţii cu referendumul?
Dacă e să le luăm pe rând, răspunsurile ar fi următoarele:
1. Învrăjbirea oamenilor pe criterii confesionale şi compromiterea credinţei.
2. Introducerea discriminării confesionale a copiilor în şcoala laică.
3. Antrenarea Bisericii Ortodoxe în compromiterea actualei guvernări, în cazul în care această guvernare va încerca să apere spiritul Constituţiei.
4. Consolidarea forţelor proruseşti şi antioccidentale în RM.
5. Încercarea unor tipi sau a unor forţe politice, inclusiv comuniste sau procomuniste, de a accede la putere prin specularea sentimentelor religioase ale oamenilor.
6. Transformarea RM într-un avanpost al ofensivei aşa-numitei ortodoxii velicoruse promovate de Moscova.
În încheiere, întrebare pentru ÎPS Vladimir: cum veţi constata dacă cineva este sau nu este ortodox? O să-i măsuraţi cu o riglă dimensiunea craniului? Parcă a mai fost aşa ceva în istorie…