CSI / Rusia

(ANALIZĂ) Cum putem să calmăm instinctul imperial al Rusiei?

„La o sută de ani după revoluția care a lovit Imperiul Rus, Moscova se agață de fiecare ocazie pentru a recupera ceea ce ea consideră că îi aparține. Vladimir Putin nu are niciun plan, dar el este întotdeauna gata să asculte instinctele imperiale „- scrie Bildt.

„O trăsătură caracteristică a istoriei rusești – expansiunea neîntreruptă în Eurasia”, – se spune în articol. Dar, odată cu extinderea spre vest și sud, Imperiul Rus a întâmpinat rezistență și a folosit forța pentru a menține dominația sa.

După revoluția din 1917, mai multe teritorii au căutat independența de jugul Moscovei”, scrie autorul. Lenin a trimis Armata Roșie să înfiinteze puterea sovietică. Nu a reușit peste tot.

Stalin apoi a căutat să recapete controlul asupra fostelor teritorii. „Statele baltice au fost brutal incluse în URSS, iar Polonia și alte țări – retrogradate la statutul de state satelit”, scrie autorul.

„Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, statele-satelit au grăbit moartea sa, reafirmând independența. În curând, aproape toate republicile „non-ruse” din fosta Uniune Sovietică au cerut și au obținut independența”.

Acum, Putin vrea să „refacă fosta măreție economică și geopolitică a Rusiei”, notează Bildt.

„Pas cu pas, ori de câte ori apare șansa, Kremlinul este pregătit să utilizeze toate mijloacele disponibile pentru a recâștiga ceea ce el crede ca îi aparține”.

„Imperialismului rusesc a înflorit când Europa și Occident au fost divizate,” – scrie diplomatul. Potrivit lui, aderarea Europei Centrale și a statelor baltice la NATO și UE a jucat un rol-cheie în consolidarea securității europene.

Imediat după revoluția din 1917 și prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, „Rusia și-a demonstrat incapacitatea istorica de a stabili relații armonioase cu țările de la periferia sa, iar în perioadele interimare și-a pus in practica ambițiile imperiale în detrimentul acestor țări”, spune articolul.

„Rusia se va calma numai atunci când Occidentul va începe să susțină constant independența acestor țări. Cu timpul, Federația Rusă își va da seama că în propriile sale interese pe termen lung este mai bine să sparga vechiul tipar și să se concentreze pe dezvoltarea internă și construirea unor relații pașnice și de respect cu vecinii” – spune diplomatul.

„Avem nevoie de o Rusie stabilă, prosperă și pașnică. Și acest lucru poate fi realizat prin sprijinirea independenței și suveranității vecinilor săi” – conchide fostul ministru de externe al Suediei. 

sursa: paginaderusia.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *