Film

„Cinematograf politic” în centrul Chișinăului: „Speculation Nation”

Proiecția filmului documentar de Bill Brown și Sabine Gruffat, din 2015, ˝Speculation Nation˝ va avea loc pe 19 aprilie, ora 20.00, la Apartamentul Deschis (str. București 68/1) din Chișinău. Filmul va fi în limba engleză. 

”Speculation Nation” examinează ideologiile care separă „locuința” de „casă” și adevărata speculație imobiliară de speculațiile privind o modalitate mai bună de a trăi. După criza financiară globală mulți oameni din Spania și-au pierdut locul de muncă și prin urmare locuințele.
Artiștii – cercetători Bill Brown și Sabine Gruffat călătoresc prin Spania să documenteze consecințele crizei de locuințe. Ceea ce găsesc ei sunt cetățeni ai Spaniei, inspirați de politicile Miscării 15M și Occupy Wall Street, care se mobilizează, se adună în colective și luptă pentru dreptul lor la un loc de trai decent.

Pe parcursul drumului autorii filmului viziteaza mame tinere și familiile lor ghemuite în clădirile care sunt în proces de falimentare: comunități intenționate de locuitori în peșteri montane, tabere pentru proteste ridicate în fața filialelor băncilor și blocuri de apartamente abandonate, transformate în experimente ale unei mod de viață utopic.

Cinematograful Politic

Acest film continuă programul de proiecții de la Apartamentul Deschis sub genericul Cinematograful Politic ce își propune să abordeze conflictele economice și politice ale zilei de azi, criza economică globală contemporană și implicațiile ei, cetățenia și noile mecanisme de incluziune/excluziune socială, activismul politic și mișcările contestatare. Vom proiecta filme despre criza economică și cum aceasta afectează localități, despre transformările în structura de clasă a societății, despre dispariția muncitorilor dar și despre muncitori-activiști ce decid să păstreze fabrici în lucru, despre artă și rolul ei social.

Prin Cinematograful Politic vrem să revendicăm noțiunea de politic drept un subiect ce vizează întreaga societate și nu doar cîteva partide sau grupuri de interese, în felul în care fiecare individ își poate asuma o poziție politică, fie o poziție civică activă sau pasivă (un credo), în cautarea unor alternative în cadrul unui sistem ce tinde de obicei să le suprime.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *