Vameșii din România au început să se răzbune pe oameni pentru că guvernul Bolojoan le-a tăiat din salarii

Angajații vămii Sculeni au început să efectueze controale mai stricte asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec frontiera, în semn de protest față de tăierea semnificativă a sporului de condiții vătămătoare de la 1.500 de lei la 300 de lei brut.
În seara de marți, la biroul vamal Sculei s-au deplasat șefi din cadrul Autorității Vamale Române (AVR), pentru a restabili lucrurile.
Mesaj presărat cu ironii
„Începând de astăzi, având în vedere și aspectele reieșite din ședința CSAT referitoare la evaziunea fiscală, angajații Vămii își vor face datoria cu conștiinciozitate, efectuând controale riguroase și amănunțite asupra tuturor mijloacelor de transport ce trec frontiera.
Aceasta măsură este și în spiritul solicitării de astăzi a Ministrului Finanțelor de propuneri de masuri și de implementare a acestora, pentru reducerea deficitului bugetar. Toate acestea considerăm că sunt măsuri binevenite”, a declarat președintele sindicatului Meridian, Voinea Negoiță.
Sunt semnale că și alți angajați le vor urma exemplul
De asemenea, el a anunțat că vor crește timpii de așteptare ai celor care tranzitează frontiera, „dar toate aceste măsuri sunt necesare și în spiritul principiilor promovate de actualul guvern”.
„În prezent au loc aceste controale riguroase la Biroul vamal de frontieră Sculeni, dar sunt semnale că și alți angajați le vor urma exemplul, pentru îndeplinirea cât mai corectă a atribuțiilor de serviciu și cu rezultate cat mai bune pentru bugetul țării.
Pentru a fi asigurate toate condițiile de desfășurare în bune condiții a controalelor menționăm că s-au deplasat la biroul vamal inclusiv factori de decizie de la nivel superiori”, a declarat președintele sindicatului Meridian, Voinea Negoiță.
Măsurile de austeritate au scos angajații statului în stradă
Angajaţii ANAF din mai multe judeţe, dar şi cei din Justiţie au declanșat proteste spontane, nemulțumiți de tăierea sporului pentru condiții vătămătoare.
Angajați ai mai multor instituții ale statului au declanșat proteste spontane, asta după ce luni guvernul a decis să taie sporul pentru condiții vătămătoare.
Astfel, potrivit actului normativ, sporul pentru activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare este plafonat la 300 de lei brut pe lună, iar concediul suplimentar acordat pentru muncă grea, periculoasă sau vătămătoare este de maximum cinci zile lucrătoare, faţă de zece zile, cât era până în prezent. Măsurile se aplică de la 1 iulie până la sfârşitul anului 2026.