Cum a făcut Putin din Rusia magnetul neonaziştilor europeni

Acum, Voigt tronează la Sankt Petersburg, la Forumul „conservatorilor” sponsorizat şi organizat de partidul Rodina, înfiinţat de vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Alături de el – reprezentanţii italieni din „Forţă Nouă”, mişcarea radicalului britanic Nick Griffin, grecii de la „Zori de aur” şi Liga Lombardia din Italia.
În prezent, despre Rusia lui Puţin adesea se vorbeşte că despre o nouă încarnare a regimului sovietic sau o parodie de extremă dreapta a Internaţionalei Comuniste. E adevărat că despre bazele acestei „Internaţionale Negre” se vorbeşte de mai bine de un an, părintele spiritual al acesteia fiind ideologul Kremlinului Alexandr Dughin, susţine jurnalistul independent rus Oleg Kasin, într-un interviu pentru DW.
Scandalul împrumutului acordat recent Frontul Naţional de extremă dreapta din Franţa de către o banca din Rusia este o dovadă clară a relaţiilor speciale între Kremlin şi extremiştii de dreapta din Europa.
„Dar dacă e să tratăm strict problema forumului „conservator” organizat la Sankt Petersburg în weekend-ul trecut, drept un nou episod de politică oficială a Kremlinului, ar trebui să închidem ochii la prea multe lucruri: absenţa completă a politicienilor ruşi, apelul anonim care anunţă existenţa unei bombe şi încheierea lucrărilor forumului înainte de vreme – toate acestea arată un sprijin oficial destul de scăzut. Nici mass-media de stat, inclusiv propagandă cea mai odioasă şi notorie nu s-a sinchisit să menţioneze forumul, iar organizatorul, partidul Rodina, a ignorat propriul eveniment”, afirmă Kasin.
Pe baza acestor elemente se poate trage concluzia că întâlnirea neonaziştilor de la Sankt Petersburg nu a fost un cadou pentru Kremlin, mai degrabă invers – a fost o surpriză neplăcută pentru Vladimir Putin.
Logică acestui proces nu mai are nevoie de ajutorul resurselor administrative şi politice ale statului rus. Ţară a devenit un punct de atracţie pentru cele mai lipsite de consideraţie personaje ale politicii europene. Practic, era suficient să finanţezi partidul lui Le Pen – şi specimene gen Udo Voigt au şi pornit din propria iniţiativa spre Rusia.
„Putin şi oamenii săi au spus de prea multe ori că Rusia a devenit ultimul bastion al valorilor conservatoare europene. Probabil, această retorică era utilia preşedintelui rus în anumite condiţii politice, dar neonaziştii europeni văd diferit acest lucru. Ei văd o ţară care prin cuvinte şi acţiuni demonstrează că le este prietenă şi dispusă să le fie prietenă, chiar dacă pentru ea este vorba doar de retorică”, afirmă Oleg Kasin.
La acest paradox se adaugă o altă caracteristică evidenţă a politicii interne din Rusia: Kremlinul a fost întotdeauna foarte tolerant cu acei critici interni care se arătau nemulţumiţi de faptul că Rusia încă nu a declarat război SUA, că nu ocupă întreagă Ucraina şi nu trimite la închisoare pe toţi liberalii trădători din Rusia.
Partidul lui Alexei Juravlev – Patria (Rodina) – al cărui părinte fondator este Dmitri Rogozin, face parte din această categorie de opozanţi. Ea probabil că niciodată nu va fi admisă la alegeri, dar, nici nu va fi prigonită de autorităţi. Kremlinul are nevoie de ei pentru a se răfui cu opoziţia liberă şi democrată.
Forumul neonaziştilor europeni de la St Petersburg – nu mai face parte din intrigile Kremlinului, care flirtează cu forţe radicale din Europa. Acesta este un produs secundar al acestui proces, un element care face imaginea Kremlinului să fie şi mai neplăcută pentru Occident şi criticii interni ai regimului din Rusia.
sursa: paginaderusia.ro