Grecia va susţine procesele de reformare a sistemului naţional de apărare din Republica Moldova
Dimitris Avramopolous a accentuat dorinţa celor două armate de a-şi dezvolta şi amplifica relaţiile de cooperare la nivel militar şi civil. „Grecia, care deţine, în această perioadă, preşedinţia Uniunii Europene, apreciază efortul Republicii Moldova de aderare la valorile europene, valori care reprezintă voinţa şi aspiraţiile cetăţenilor ţării dumneavoastră. Vă asigur că ţara mea va pleda pentru cauza Republicii Moldova şi va susţine eforturile dumneavoastră de integrare în familia europeană”, a accentuat oficialul elen.
La rîndul său, Vitalie Marinuţa a apreciat contribuţia Ministerului elen al Apărării la instruirea militarilor moldoveni, specificînd că, din 1995 pînă acum, 47 de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale au absolvit instituţiile de învăţămînt superior din Grecia. „Absolvenţii instituţiilor militare de învăţămînt din Republica Elenă au avut un rol important în evoluţia Armatei Naţionale, precum şi în implementarea proiectelor de dezvoltare a sistemului naţional de securitate şi apărare. Superiorul contingentului militar care urmează a fi detaşat, în timpul apropiat, în Misiunea KFOR este absolvent al Academiei Forţelor Terestre din Grecia, iar acest lucru vorbeşte despre performanţa învăţămîntului grecesc”, a spus ministrul Apărării din Republica Moldova.
Cei doi oficiali au decis continuarea dialogului bilateral pe filiera militară, cu accent pe majorarea numărului de burse oferite de către partea elenă în instituţiile specializate de învăţămînt superior. Totodată, oficialii au stabilit că vor identifica noi proiecte de colaborare, care să contribuie la reformarea Armatei Naţionale.
În timpul aflării la Chişinău, ministrul elen al Apărării va avea întrevederi cu Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Comandant Suprem al Forţelor Armate, cu Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu Prim-ministrul Iurie Leancă, notează MOLDPRES.
Sursa: moldpres