Actualitate

Autostrada Unirii rămâne fără bani europeni din cauza erorilor administrative ale PSD și PNL

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a adresat miercuri o scrisoare autorităților după ce acestea au anunțat că sunt probleme majore cu finanțarea din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru proiectele care privesc regiunea Moldova, autostrada A7, dar mai ales A8.

„Publicul a fost informat că ar fi vorba de o «necorelare» între procedurile de achiziții românești și europene. Din comunicarea oficială, neclară din punctul nostru de vedere, nu se înțelege dacă este vorba de incompetență sau de chestiuni la limita legii ori chiar ilegale de-a dreptul. Oricum ar fi, îngrijorarea noastră și a concetățenilor noștri este legitimă”, spune Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

Scoaterea segmentelor Moțca-Leghin și Miercurea Nirajului-Târgu Mureș din Autostrada 8/Unirii, așa-numitele „capete montane”, este „o veste foarte proastă pentru moldoveni”, spune MDM.

În curând se vor împlini două decenii de când românilor din regiunea Moldova li se promitea realizarea unei autostrăzi peste Carpați, care să o lege cu Transilvania, iar de acolo cu Europa centrală.

Numeroasele guverne care s-au perindat la Palatul Victoria au reluat promisiunile legate de construcția acestei autostrăzi la presiunea opiniei publice și a asociațiilor civice.

În cele din urmă, Parlamentul României a adoptat Legea 291/2018, prin care Autostrada 8/Unirii a fost declarată obiectiv strategic de interes național.

„Dincolo de hârtii, hărți și fotografii electorale, realitatea este crudă: în atâția ani de promisiuni, niciun kilometru din Autostrada 8 nu a fost realizat. Niciunul! Excluderea unor tronsoane ale Autostrăzii 8 din Planul Național de Redresare și Reziliență – nu din cauza stadiului fizic al lucrărilor, ci ca urmare a deficiențelor în aplicarea procedurilor de achiziții publice – reprezintă un eșec grav și rușinos al statului român”, spune asociația.

„Nu mai putem vorbi despre simplă neglijență. Suntem, în acest moment, martorii unui modus operandi instituționalizat: lipsă de profesionalism, politizarea contractelor, ezitări birocratice, iar în plus, sistematic, tratarea Moldovei ca o periferie, ca un teritoriu de rang secund al României. Acest tratament este incorect din punct de vedere constituțional și inacceptabil moral. O spunem ca moldoveni și ca români.”

Pierderea fondurilor din PNRR pentru cele două tronsoane ale Autostrăzii 8 nu este doar o problemă de finanțare, spune asociația, „este o problemă de credibilitate, de voință politică și de funcționare democratică a statului”.

„Este revoltător ca, în anul 2025, România să piardă bani europeni nu din lipsă de voință populară, nu din lipsă de fonduri, ci din cauza incapacității politicienilor și a funcționarilor publici de a respecta reguli procedurale minime. O țară care nu știe să cheltuiască bani europeni, respectând regulile Uniunii Europene, pentru o regiune săracă/sărăcită, pe un proiect strategic, nu poate fi numită guvernare, ci simulacru de administrație.”

Autostrada Unirii/A8, proiect de conectare între Moldova și Transilvania, „nu este doar un coridor de transport, este, din perspectiva noastră, o linie roșie, o limită morală. Orice întârziere, abandon sau sabotaj administrativ al A8 constituie un atentat la România”, spune asociația care cere:

  • Identificarea și sancționarea celor responsabili pentru nerespectarea procedurilor de achiziție în PNRR pentru „capetele montane” ale Autostrăzii 8.
  • Prezentarea unei foi de parcurs clare pentru A8, cu termene realiste și surse alternative de finanțare (buget de stat, credite BEI etc.),
  • Asumarea politică și administrativă a proiectului A8 la nivelul cel mai înalt: Președinție, Guvern, Parlament.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), fostul eurodeputat Dragoș Pîslaru, a anunțat marți, 15 iulie, că, în urma renegocierii Planului, unele dintre proiectele asumate de Guvern încă din 2021 nu vor mai putea fi realizate cu fonduri PNRR.

Aceste proiecte, mult întârziate, ar fi trebuit să fie făcute din împrumuturile accesate de mai multe ministere și alte instituții publice prin PNRR, precum cel al Transporturilor, Mediului sau Energiei. Ele au o valoare totală de 6,3 miliarde de euro.

Între ele, sunt și segmente neîncepute din Autostrăzile Moldovei (A7) și cea care leagă Transilvania de Moldova (A8), adică Autostrada 8/Unirii – Ungheni-Iași-Moțca-Leghin-Miercurea Nirajului-Târgu Mureș.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este o organizație non-guvernamentală regională, cu filiale în județele Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea, care militează pentru introducerea problemelor Moldovei pe agenda națională, pentru deblocarea investițiilor majore în infrastructură, pentru echitate în alocarea resurselor din bugetul central, pentru eficientizare administrativă şi fiscală prin descentralizare şi regionalizare.

Europalibera România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *