CSI / Rusia

Ashton a discutat aproape 4 ore cu Ianukovici. Fule: UE este gata susțină financiar Ucraina dar nu se va întâlni cu „delegația” lui Azarov

(UPDATE 20:50) Întâlnirea C. Ashton cu Ianukovci s-a încheiat și a durat peste 3 ore jumătate. Urmează ca și liderii partidelor din opoziție să stea la sfat cu Înaltul Reprezentant al UE pentru securitate. 


„E un mare privilegiu să mă aflu în Ucraina. Voi spune mai multe după ce mă voi întâlni cu toate părțile", a declar C. Ashton.

Oficialul european urmează să discute cu opoziția, socitatea civilă, după care va oferi declarații presei.

(Update 19:40) Fule anunțat că nu se va putea întâlni miercuri cu "delegația" Guvernului Azarov, ce urma să se deplaseze la Bruxelles pentru a discuta "negocierea" Acordului de Asociere.

(UPDATE 17.55) 
La Kiev are loc întâlnirea dintre Înaltul Reprezentant al UE pentru securitate, vice-președintele Comisiei Europene, Catherine Ashton și președintele ucrainean Viktor Ianukovici, informează purtătorul de cuvânt al lui Ashton, Maya Kosyanchich. 

(UPDATE 17.48) Astăzi, în timpul zilei, atmosferă pe Euromaidan a fost calmă. După seara de ieri, când Poliția și unitățile Berkut au forțat protestatarii să se adune în Piață, situația s-a normalizat, deși trupele armate stau pe poziții. 

Panica dintre oameni a trecut, protestatarii se adună tot mai mulți. Bucătarii, deputații populari și oamenii de serviciu pe Maidan mănâncă împreună cu protestatarii. 
Paza de pe Maidan are grijă să alunge oamenii beți, provocatorii și alte persoane care duc un mod asocial de viață.


(UPDATE 17.32) 
Din cauza cordonului format de trupele Ministerului de Interne, mașina, care transportă lemne pentru ca protestatarii să facă focul, nu poate trece. Astfel, oamenii sunt nevoiți să care aceste greutăți cu mâna.




(UPDATE 17.12) 
Opoziția anunță că va organiza un miting, la ora 19.00, în Piața Independenței. Pe scenă vor urca lideri opoziției, Yatsenyuk, Tyagnibok și Klitschko.

(UPDATE 17.00) Preşedintele Victor Ianukovici a anunţat, după convorbiri cu alţi trei foşti preşedinţi ai ţării, că miercuri, o înaltă delegaţie a Ucrainei va pleca la Bruxelles pentru discuţii legate de relaţiile mai strânse de cooperare.

Între timp, s-a anunţat că preşedintele ucrainean se întâlneşte cu Catherine Ashton, coordonatoarea politicii externe europene. Dna Ashton, dar şi adjuncta secretarului de stat american, Victoria Nuland, au discutat deja la Kiev cu reprezentanţii opoziţiei.

(UPDATE 16.58) Ucraina intenționează să înceapă mâine negocierile la Bruxelles pentru semnarea Acordului de Asociere între Ucraina și Uniunea Europeană. În același timp, Ianucovici anunță că Rusia este de acord să reia tratativele cu referire la micșorarea prețului la gaz și reiterează necesitatea reluării tratatielor cu Federația Rusă.

(UPDATE 15.20) Primul președinte Leonid Kravciuk a spus că „Ianukovici nu abandonează cursul de integrare europeană și că totul depinde de negocierile cu Europa”. De altfel, Ianucovici promite că Acordul de Asociere cu UE va fi semnat în martie, în cazul în care părțile vor reuși să îndeplinească toate lucrările cu privire la modificarea Acordului.

(UPDATE 15.18) În decembrie fiecare al doilea ucrainean (46%) a continuat să susțină integrarea țării în UE, potrivit unui sondaj realizat de Research & Branding Group.

(UPDATE 15.10) Ianukovici a fost de acord să elibereze persoanele arestate în timpul protestelor. Acest anunț a fost făcut de primul președinte al Ucrainei,  Leonid Kravciuk, care tocmai se întorsese de la întâlnirea cu foștii președinți.

(UPDATE 14.40) Ianucovici l-a suspendat în rezervă pe șeful adjunct al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Igor Kabanenko. Președintele motivează această decizie cu „starea de sănătate precară a admiralului”.

(UPDATE 14.31) Principala doleanță a oamenilor după dispersarea violentă a manifestanților, este demisia președintelui Ianukovici și a Guvernului și dizolvarea Radei Supreme. Peste 70% dintre participanții Euromaidan sunt gata să stea în stradă până își vor face dreptate. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat de Fondul "Inițiative Democratice". Poliția a înconjurat oamenii din preajma judecătoriei, unde s-au adunat câteva sute de protestatari.

Live streaming video by Ustream

(UPDATE 14.24)
Ashton se va întâlni cu Ianukovici la 15.00, dar și cu opoziția și societatea civilă. Potrivit reporterului Europa Liberă, sunt posibile revolte la Kiev, mâine. ‬

(UPDATE 13.52) Angajații forțelor speciale Berkut ar fi putut să refuze participarea la dispersarea demonstranșilor pașnici din Piața Independenței în noaptea din 30 noiembrie. Acest lucru a fost declarat de către comisarul Parlamentului ucrainean pentru Drepturile Omului Valeria Lutkovska, rapoartează agenția de știri Unian.


(UPDATE 13.14) 
Europa avertizează autoritățile ucrainene că dispersarea protestatarilor din Euromaidan va pune capăt relațiilor dintre Bruxelles și Kiev. Acest lucru a fost declarat de către ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius.

(UPDATE 12.54)  O mare parte din protestatri se află acum în sala de judecată unde are loc audierea cu privire la cei arestați pentru „asaltul Cabinetului de Miniștri”, Roman Belencov și Oleg Mateașa. Alexander Solonenko va fi judecat mâine, iar joi vor fi audiați alți cinci deținuți. În cazul în care vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă să fie privați de libertate pentru 3-7 ani.

(UPDATE 12.43) Folosirea forței pentru a dispersa revoltele Euromaidan duce la radicalizarea semnificativă în societate, este posibil să împartă țara, avertizează sociologii. Acest lucru a fost declarat de către directorul fondului "Inițiativa Democratică Ilka Kucheriv" Irina Bekeshkina.

(UPDATE 11.28) Sediul delegație UE este blocat de tineri care sunt numiți „titușki”. Amintim că acest nume provine de la sportivul Vadim Titușko, care, la 18 mai 2013, a atacat jurnaliștii Olga Snisarciuk și Vladislav Sodelea. 

Respectiv, titlul de „titușk” are o conotație negativă și caracterizează persoanele numite în acest fel ca fiind tineri îmbrăcați în haine de tip sportiv, care sunt folosiți în timpul demonstrațiilor stradale pentru a stârni agresiuni, ilegalități și bătaia protestatarilor și jurnaliștilor.

Maria Stogova, colaboratoarea Delegației UE, a scris, pe pagina ei de Facebook, că „titușkii” au blocat intrarea în sediu din cauza vizitei Caterine Ashton. „Voi ați blocat instituțile noastre, noi o să le blocăm pe ale voastre”, spune ei. Stogova a mai informat că Ambasada Poloniei este la fel blocată de indivizi similari. 

(POZE NOI) REDACȚIA TIMPUL are un „OCHI” la KIEV. Galerie FOTO, de RAMIN MAZUR

(Blocarea accesului în sediul delegației UE – facebook.com/maria.stogova)

(UPDATE 10.06) Duma de stat de la Moscova acuză protestatarii Euromaydan de numeroase încălcări. Rusia se arată indignată de discursurile oficialilor occidentali rostite la protestele din Ucraina. Duma analizează declarația privind situația din Ucraina, unde face un apel către opoziția de la Kiev să înceteze protestele. Deputații ruși sunt alarmați de faptul că oficiali guvernamentali străini ar fi "implicați în treburile interne ale statului suveran Ucraina."

(UPDATE 09.00) Evoluția evenimentelor din Kiev dar și întreaga situație din țară va fi pusă în discuție astăzi, 10 decembrie, de Parlamentul European, începând cu ora 15.00.

"Astăzi la ora 15.00 în Strasbourg vom pune în dezbateri situația din Ucraina. Avem o rezoluție specială, pentru care vom vota miercuri.  Ce se petrece marți vom atașa ca uyn supliment la rezoluție, dar depinde ce se va mai întâmpla în piața Independenței în această dimineață", a spus Paweł Robert Kowal.

(UPDATE 08.30) Forţele de ordine ucrainene au dislocat luni, 9 decembrie, manifestanţii care blocau sediul guvernului şi au lansat un raid în localurile partidului opozantei Iulia Timoshenko, crescând şi mai mult tensiunea între putere şi opoziţie, scrie AFP.

A două zi după un protest-fluviu care a reunit câteva sute de mii de persoane la Kiev, autorităţile şi-au demonstrat fermitatea în faţă străzii, eclipsând o a aparenţă deschidere şi un început de dialog, la începutul zilei. Atunci, preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că acceptă discuţii cu opoziţia, care îi cere să părăsească puterea, după ce a refuzat, la finele lui noiembrie, să semneze un acord cu UE.

Dar, la finele după-amiezii, forţele de ordine au trecut la acţiune, după ce procurorul general, Viktor Psonka, ceruse manifestanţilor "să nu pună la încercare autorităţile".

Zeci dintre ei, care blocau de o săptămâna sediul guvernului, au fost constrânşi să plece, împinşi de scutieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *