Carte

Anatol Moraru: „Uneori, sunt un om obişnuit…”

A absolvit Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Facultatea de Litere, specialitatea Limba şi literatura română (1980-1884). A făcut doctoratul la Institutul de Limbă şi Literatură al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1986-1989). A efectuat stagii de documentare în România, SUA, Ungaria şi Rusia. Din 2002 până în prezent este lector superior la Catedra de literatura română şi universală a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi. Este redactor-şef al revistei „Confluenţe bibliologice” şi redactor asociat al revistei „Semn”. A semnat volumele de proză „Nou tratat de igienă”, distins cu premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Moldova, „Turnătorul de medalii”(roman), „Nu mă tentează” (povestiri), lucrarea didactică „Ion Druţă. Opera epică şi dramatică”.

Este o prezenţă activă în mediul literar şi cel universitar din Bălţi. Extrem de modest, solicitat de noi, el ne-a spus următoarele: „Vreau să mulţumesc pentru neaşteptata onoare de a deveni vedeta unei rubrici mai mult decât indicată unui zar cu autoritate, cum este publicaţia TIMPUL. Salut tendinţa de a publica cu regularitate materiale despre „oameni la vedere”, care, prin eforturile lor, menţin societatea pe linia de plutire a normalităţii”.

Deoarece, aşa cum afirmă el, dascălul nu produce tancuri, sfeclă de zahăr, biscuiţi, etc., zilnic este preocupat de prelegeri, seminare, consultaţii, fiind apreciat de studenţii săi de la Litere şi Jurnalism. „Împreună cu colegii mei de facultate ne străduim să menţinem filologia bălţeană la un nivel valoric susţinut. Activez împreună cu Maria Şleahtiţchi, Raisa şi Nicolae Leahu în cadrul proiectului de cercetare „Literatura ca spaţiu al reprezentărilor”. Mă strădui să particip cu regularitate la conferinţele şi colocviile ştiinţifice. De altfel, definitivez o lucrare ştiinţifică necesară, care, odată realizată, mi-ar aduce, cred, libertatea pentru alte proiecte”, spune Anatol Moraru.

În afară de activitatea didactică, el coordonează Cenaclul literar „Kontur”, ai cărui membri au bune legături cu cei de la Atelierul „Vlad Ioviţă”, dirijat de Dumitru Crudu. Zilele acestea, a răspuns afirmativ invitaţiei de a profesa în cadrul unei tabere de creaţie, preconizată pentru sfârşitul lui iulie curent, la Orheiul Vechi.

În noiembrie trecut, la Editura „Cartier” i-a apărut volumul de povestiri „Nu mă tentează”, care a fost declarat câştigător al proiectului „Chişinăul citeşte o carte”, pentru anul 2012 – proiect susţinut financiar şi logistic de Ministerul Culturii, Primăria municipiului Chişinău şi de Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”.

„Greşesc amarnic cei care califică Bălţiul un spaţiu ostil literaturii. Dimpotrivă, cei 127 km, care ne despart de barul Uniunii Scriitorilor, fortifică ambiţia sănătoasă a colegilor mei, scriitorii Maria Şleahtiţchi, Nicolae Leahu, Margareta Curtescu, Ghenadie Nicu, de a prefera nu implicarea în ciorovăielile chişinăuienilor cu legitimaţie literară, ci intrarea într-o competiţie a valorilor”, a mai constatat Anatol Moraru.

Întrebat de familie, el ne-a răspuns scurt: „Sunt căsătorit. Am două fiice. În rest, sunt un om obişnuit…”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *