Finanţe

Preţuri autohtone, calitate importată

Astfel, roşiile din pieţe, chiar dacă au preţuri mari ce variază de la 22 la 28 de lei pentru un kilogram, pentru că, chipurile, sunt „moldoveneşti”, toate sunt de import. Aceeaşi situaţie se atestă la ardei şi vinete, legume aduse din Turcia.
„Spre deosebire de roşii, însă, importurile la castraveţi se reduc, deoarece apare treptat producţia autohtonă”, spune Radu Fală, expert AGROinform. Potrivit expertului, preţurile castraveţilor din pieţe fluctuează astfel: cei aduşi din Turcia costă între 13 şi 15 lei, din România – 18-19 lei, iar cei autohtoni îi puteţi găsi începând de la 26 până la 27 de lei (pieţele angro). 

Oricum, în două săptămâni, pieţele din Chişinău vor fi doldora de producţie timpurie autohtonă de roşii, ardei şi castraveţi. 
Partea bună este că pe piaţa de legume pot fi găsiţi deja dovlecei produşi la noi, preţul cărora variază între 27 şi 30 de lei; ridichi, ce pot fi cumpărate începând de la şapte lei pentru un kilogram; varză timpurie, în ofertă mare cu preţul mediu de 14 şi lei. A apărut şi producţie timpurie autohtonă de cartofi la preţuri ce variază între 26 şi 35 lei/kg, în funcţie de piaţă.

Ciupercile s-au ieftinit simţitor, cele de origine autohtonă ajungând la 22 şi 26 de lei/kg. Potrivit comercianţilor, în viitorul apropiat, preţul ciupercilor se va menţine la acest nivel, deoarece oferta va înregistra un nivel ridicat şi pe parcurs. 

În acelaşi timp, se cam epuizează stocurile de legume de anul trecut. Dacă în primele trei luni ale anului curent, Moldova a exportat ceapă în cantităţi mari, atunci în luna mai va predomina mai mult importul ei, constată experţii de la AGROinform. 

Nici rezervele de fructe nu sunt mai multe, întrucât pe piaţă pot fi găsite cantităţi mici de fructe de producţie locală. Cele mai scumpe mere, la preţul de 17-18 lei sunt importante din Polonia, potrivit specialiştilor, iar cele autohtone se găsesc la un preţ mediu de 15 lei. 
„Suntem în aşteptarea căpşunilor, cireşelor noastre, care vor apărea la mijlocul sau la sfârşitul lunii mai. Căpşunile care sunt acum pe piaţă sunt importate din Grecia şi Turcia”, susţine expertul Radu Fală. Preţul căpşunilor variază între 35 şi 80 de lei/kg, cele de 80 lei, conform spuselor comercianţilor, fiind de origine „autohtonă”…

Surpriza pieţii: Zece ouă – cinci lei 

Datorită ofertei mari de pe piaţă, ouăle sunt vândute la preţul producătorului – cu patru sau cinci lei pentru zece bucăţi. Radu Fală explică faptul prin aceea că s-a realizat o estimare incorectă de către producători a tendinţelor pieţei. Chiar şi aşa, expertul a subliniat că această fluctuaţie este sezonieră şi, odată cu micşorarea ofertei, preţul va creşte.
În acelaşi timp, preţurile la carne şi produsele lactate se menţin la acelaşi nivel: carne de vită – 70-80 de lei/kg, carne de porc – 50-55 de lei, carne de pui – 40-60 de lei; brânza de vaci – 35-40 de lei, brânză de oi – 55-60 de lei, laptele – 12-14 lei. 

Indicele preţului de consum

În patru luni ale anului curent, faţă de decembrie 2010, preţurile s-au majorat cu 4,3 la sută, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Creşterea preţurilor medii de consum în aprilie faţă de martie anul curent a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,3 la sută, la cele tare – cu 0,7 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0,9 la sută. 
Astfel, cele mai semnificative creşteri de preţuri s-au înregistrat la: zahăr – cu 4,7%, legume proaspete – cu 3,6% (inclusiv: varză – cu 8,8%, ceapă – cu 5,7%), fructe proaspete – cu 3,5% ( inclusiv: mere – cu 4,7%), cartofi – cu 2,3%, carne de vită şi băuturi tari alcoolice – cu câte 1,9%. 
La produsele nealimentare, creşteri de preţ mai mari s-au identificat la: carburanţi pentru transportul auto – cu 3,3% şi materiale de construcţie – cu 1,9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *