A fost descoperit un nou strămoş îndepărtat al omului
Botezată Homo gautengensis de către antropologul Darreb Curnoe de la Şcoala de Biologie şi Ştiinţe ale Mediului UNSW, noua specie este recunoscută ca fiind cel mai timpuriu exemplar Homo.
Identificarea s-a făcut pe bază de fragmente de craniu, mandibulă, dinţi şi alte oase descoperite în peşterile Sterkfontein tocmai în 1977. Timp de decenii aceste fragmente au fost ignorate până ce Dr. Darreb Curnoe nu s-a apucat să le restaureze.
Datarea fosilei a dezvăluit că noua specie mergea erect prin sudul Africii cu două milioane de ani în urmă. Complet dezvoltat, Homo gautengensis avea o înălţime puţin peste un metru şi cântărea aproximativ 50 de kg. El a trăit până acum 600 000 de ani, dar Dr. Darreb Curnoe nu crede ca el să fi dat naştere la specia noastră Homo sapiens.
Dinţii săi molari şi premolari erau destul de largi, ceea ce sugerează că meniul său includea alimente vegetale, pe care trebuia să le rumege. Pe de altă parte însă, se ştie că folosea unelte primitive de piatră şi focul pentru a prepara mâncarea.
Rămăşiţele sale au fost descoperite în aceleaşi peşteri ca şi cele ale altor strămoşi îndepartaţi ale omului, Australopithecus robustus şi Australopithecus africanus. Homo gautengensis pare un omnivor mai bine adaptat la viaţa terestră decât, spre exemplu, Australopitecus africanus, care avea braţe mai lungi care îi permiteau escaladarea pomilor.