Ofensiva şarmantă a Chişinăului

Un conflict îngheţat cu separatiştii din Transnistria, teritoriu aflat sub patronajul Rusiei, a paralizat ţara încă din 1992. Un an în urmă, alegerile falsificate au dus la dezordini în masă, urmate de sute de arestări cu bătăi şi presupuse violuri. În urma acestor evenimente au decedat trei persoane. Acţiunile ulterioare au condus la noi alegeri, în urma cărora s-a format o coaliţie de guvernământ pro-Vest şubredă”. Dar noua Putere de la Chişinău a dezgheţat relaţia cu România şi a lansat o ofensivă cuceritoare spre Vest.
În urma unei întâlniri a Donatorilor externi, oficialii moldoveni au obţinut 1.9 mlrd. euro (2.6 mlrd.$), jumătate grant, jumătate credit cu dobândă. China a promis un credit de 1 mlrd.$ pentru a îmbunătăţi infrastructura. FMI a aprobat politicile economice prezentate de către noua guvernare: după o scădere a PIB-ului cu 8,5% în 2009, în 2010 acesta se pare că va creşte cu 1.5%! Totuşi, Republica Moldova va rămâne cea mai săracă ţară din Europa. Sute de mii de cetăţeni moldoveni lucrează peste hotare, majoritatea ilegal. Remitenţele lor menţin ţara pe linia de plutire. Iar cei din exterior, de regulă, sesizează mai mult schimbările din Moldova, decât cetăţenii de rând.
Frâna dezvoltării este deficitul bugetar din 2009, de peste 8%. Deficitul a dus spre creşterea costurilor pentru încălzire, care au afectat sectorul public. După eşuările repetate de a alege şeful statului şi a certurilor iscate în urma acestor încercări irosite, Parlamentul este blocat. Eşec, spune Constituţia. Asta înseamnă noi alegeri generale… Cel mai important pentru alegătorii din Republica Moldova rămâne, totuşi, deschiderea spre libera circulaţie în Europa. Dorinţa a devenit mai arzătoare după ce România a intrat în UE în 2007. Românii au promis un regim de mic trafic special la frontieră pentru moldovenii care trăiesc la 30 km de la hotarul cu România. Însă România doreşte să adere în anul viitor şi la zona Schengen, atunci când românii vor putea călători fără paşapoarte. Aceasta va îngreuna soarta moldovenilor. Ţinta de a călători în Europa fără vize devine tot mai îndepărtată.
„Pentru a schimba opiniile celor din Vest, trebuie să se implementeze mai multe reforme, nu doar să se vorbească despre ele. Oficialii vorbesc cu entuziasm despre Georgia şi Estonia, pe care le aduc drept exemple. Un semn de bune intenţii ar fi liberalizarea în domeniul aviaţiei, prin permiterea altor companii aeriene să efectueze curse spre Chişinău. Această reformă ar fi populară în rândul pasagerilor, dar o noutate proastă pentru Compania de stat, Air Moldova… Cea mai mare schimbare s-a produs în domeniul presei. În timpul regimului anterior, presa nu avea acces liber la informaţie. Acum însă, două posturi de televiziune au fost lansate. Şi Televiziunea Română se va întoarce în curând pe micile ecrane din Moldova. Dar, reformele în statul corupt, de stil sovietic, durează. Acţiunile oficialilor din timpul revoltelor de anul trecut au fost investigate şi s-au făcut unele suspendări din funcţii. Dar, până acum nu există nicio pistă veridică a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.