Actualitate

Parlamentarii PAS, forțați poate de presiunea publică, retrag amendamentul privind sancționarea dezinformării online

Amendamentul controversat care prevedea sancțiuni pentru „dezinformare online” a fost retras, după ce a stârnit un val de critici din partea societății civile, experților din Republica Moldova și cine știe?.. poate și din alte părți ale lumii, spunem noi.

Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PAS, Olesea Stamate, care a subliniat că inițiativa nu doar că nu a fost transferată către Comisia mass-media, dar a fost retrasă complet din circuitul legislativ.

Retragerea vine pe fondul unei presiuni intense exercitate de jurnaliști, ONG-uri și opoziție, care au avertizat că această măsură ar putea duce la restricționarea libertății de exprimare și la instaurarea unui climat de cenzură. În cadrul unei emisiuni TV, Olesea Stamate a recunoscut că amendamentul necesită o „analiză chibzuită” și consultări cu organisme internaționale, sugerând astfel că guvernarea nu a fost pregătită să susțină acest proiect în fața criticilor interne și externe.

Săptămâna trecută, partidul de guvernare anunța un amendament la proiectul de lege cu privire la combaterea fenomenului corupției electorale, document semnat de deputații PAS și aprobat în prima lectură în decembrie 2024. Amendamentul urma să prevadă instituirea pedepselor pentru cei care, potrivit PAS, vor „induce în eroare” și vor publica „informații false” pe platformele online și alte sisteme informatice, diferite de audiovizual. De asemenea, partidul de la putere urma să ofere libertate de acțiune Serviciului de Informații și Securitate în autorizarea măsurilor contrainformative prin oferirea posibilității ofițerilor SIS să urmărească utilizatorii online cu mijloace tehnice speciale fără a avea mandat judecătoresc.

Amendamentul pentru lectura a doua, cu noi capitole dedicate dezinformării online, a fost propus de deputatul PAS, Igor Chiriac și contrasemnat de alți nouă colegi de fracțiune, printre care Veronica Roșca, care este și șefa Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Grădinaru și Vitalie Jacot.

Astfel, PAS propunea o amendă de până la 5000 de lei pentru utilizatorii online care vor „dezinforma” pe diferite platforme, acțiune descrisă drept „răspândire intenționată printr-un sistem informatic accesibil publicului, altul decât serviciul media audiovizual, a informației false sau inșelătoare, al cărei caracter fals sau inșelător poate fi verificat, comisă în mod deliberat pentru a induce publicul în eroare și a provoca un prejudiciu public proceselor democratice, sănătății publice sau securității naționale”.

În cazul celor cu funcții de răspundere și persoanelor juridice amenda va fi de 7500 de lei și, respectiv, 10 mii de lei. Dacă aceleași „abateri” urmau să fie comise cu scopul de a exercita „în mod ilegal constrângeri asupra alegătorilor” sau „pentru a susține deliberat eforturile unor entități străine sau actorilor nonstatali de dezinformare a opiniei publice” amenzile urmau să crească până la 7500 de lei pentru simplii utilizatori și până la 15 mii de lei pentru persoanele juridice.

De asemenea, prin amendamentul deputatului PAS, Igor Chiriac, guvernarea își propunea să modifice Legea cu privire la activitatea contrainformativă, așa încât ofițerii SIS să poată, cu o simplă autorizare a directorului SIS sau a adjunctului acestuia, să urmărească abonatul sau utilizatorul unei rețele de comunicații cu ajutorul mijloacelor tehnice. În prezent, această lege prevede că asemenea acțiuni pot fi făcute doar cu mandat judecătoresc.

De asemenea, printr-un alt amendament, propus de același grup de deputați PAS, în cazul în care într-un sistem informațional este plasat un material ce denotă extremism, SIS ar fi putut dispune, prin ordin, furnizorului blocarea provizorie, pe teritoriul Republicii Moldova, a accesului la acest material.

Totodată, în cazul instituțiilor media dacă „se depistează fapte ce denotă activitate extremistă”, SIS ar fi avut dreptul să dispună ca în termen de 30 de zile, instituția să ia măsuri pentru a înceta asemenea acțiuni, iar dacă nu se va conforma, activitatea postului ar putea fi suspendată până la un an.

De asemenea, SIS urma să poată să se adreseze direct în instanță, fără a respecta aceste proceduri, în cazul în care depistează acțiuni ce „amenință suveranitatea, independența, integritatea teritorială, securitatea statului” sau dacă instituțiile media „subminează procesele electorale democratice” și dacă realizează „campanii de dezinformare sau de propagandă a agresiunii militare”.

Ce mai, cenzură sau chiar dictatură în toată regula!

Deși retragerea amendamentului este privită ca o victorie a societății civile, reprezentanții Guvernului PAS încearcă să minimalizeze impactul acestui recul. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că scopul autorităților nu este cenzura, ci protejarea spațiului informațional. Cu toate acestea, criticii rămân sceptici, mai ales că tentativa de a introduce sancțiuni pentru „dezinformare online” a fost făcută fără o dezbatere amplă și fără consultarea prealabilă a experților.

În lumina celor întâmplate, analiștii consideră că această retragere este o recunoaștere tacită a faptului că PAS a greșit strategia și că a subestimat reacția puternică a societății civile. Faptul că amendamentul nu a fost doar amânat, ci retras complet, indică teama majorității guvernamentale de a-și asuma un cost politic ridicat în fața unor critici vehemente atât din țară, cât și din afara ei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *