Educație

Ministerul Educației încă nu știe câte școli vor fi închise în acest an

Dacă în anul de studii 2009-2010 în țară funcționau 1.667 de instituții de învățământ, în anul 2015-2016 numărul acestora a scăzut până la 1.446. Astfel, în câțiva ani au dispărut peste 200 de școli. Autoritățile țin morțiș că prin închiderea școlilor mici se economisesc bani, în timp ce părinții, profesorii și elevii nu sunt deloc mulțumiți de strategia statului de a mai cruța niște milioane.

scoala
O sală de studii într-o școală din Republica Moldova FOTO: Sandu Tarlev
Zilele trecute, jurnaliștii de la Chișinău au distribuit o declarație precum că de la 1 septembrie 2017 ar urma să fie închise 20 de școli din țară. Totodată, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a mărit miza și a declarat că se impune închiderea „cu certitudine” a 39 de școli în anul de studii 2017-2018. În contextul Conferinței municipale a cadrelor didactice, Babuc le-a mai spus jurnaliștilor că instituțiile de învățământ care urmează să fie optimizate „nu au perspective de creștere a elevilor” și a precizat că reorganizarea sau închiderea școlilor se va face cu acordul autorităților locale, dar și cu cel al părinților, pedagogilor și elevilor.

Ministerul așteaptă decizia consiliilor raionale

Alți angajați ai ministerului ne-au spus că ar fi vorba, de fapt, despre 29 de școli care ar urma să fie supuse procesului de optimizare sau reorganizare. Totuși, numărul exact al instituțiilor ce vor suferi schimbări în modul de funcționare va fi aflat în zilele următoare după ce Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va recepționa deciziile consiliilor raionale. „Ministerul nu închide nicio școală din țară, iar toate reorganizările și optimizările sunt înfăptuite prin deciziile consiliilor raionale. Nu putem vorbi despre niște date căzute din pod. Datele reale se bazează pe acte normative, cum ar fi deciziile consiliilor raionale. Probabil doamna ministră va comunica săptămâna aceasta care este numărul exact al școlilor reorganizate sau lichidate”, ne-a explicat Valentin Crudu, șeful Direcției învățământ general din cadrul ministerului.

Nu este pentru prima dată când ministerul responsabil anunță cu doar câteva zile înainte de 1 septembrie despre faptul că unele școli din țară se vor închide.

Într-o școală mică nu se fac studii de calitate

Până va fi limpede câte școli vor fi supuse optimizării în anul 2017, Valentin Crudu amintește că acest proces a început cu foarte mulți ani în urmă, însă s-a făcut simțit începând cu anii 2000, mai cu seamă după 2010. Unul dintre miniștrii care a promovat intens optimizarea instituțiilor de învățământ din țară a fost Maia Sandu. O dată ce a venit la conducerea Ministerului Educației în 2012, actualul lider al Partidului Acțiune și Solidaritate a susținut reorganizarea și închiderea școlilor, argumentându-și poziția prin faptul că astfel va fi posibilă majorarea salariilor profesorilor. „Este imposibil de a organiza un proces calitativ de studii într-o şcoală mică. Posibilitatea de a crea clase specializate pe anumite profiluri există doar în şcolile mari. Este clar că părinţii şi pedagogii îşi apără şcoala lor. Dar vor înţelege cu timpul că nu au avut dreptate după ce vor vedea rezultatele din şcoala vecină. Optimizarea şcolilor va face posibilă şi majorarea în continuare a salariilor cadrului didactic”, declara Maia Sandu la începutul anului de studii 2014-2015. 

Continuarea o găsiți pe Moldnova.eu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *