Donald Tusk: Un acord de liber-schimb între UE și Marea Britanie după Brexit va trebui să includă garanții anti-dumping

‘Marea Britanie trebuie să fie conștientă că orice acord de liber-schimb va trebui să garanteze condiții de concurență echitabile’, a declarat Tusk în fața Parlamentului European reunit în ședință plenară la Strasbourg.
Acest eventual acord va trebui să ‘înglobeze garanții împotriva unor avantaje concurențiale injuste, în special prin măsuri și practici fiscale, sociale, de mediu și reglementare’, a detaliat el.
Tusk le raporta eurodeputaților rezultatele unui summit de la sfârșitul lui aprilie de la Bruxelles, în timpul căruia cele 27 de țări — 28 de țări membre ale UE mai puțin Marea Britanie — au adoptat principiile mari după care se vor ghida în timpul negocierilor asupra ieșirii Marii Britanii din UE.
El a amintit că UE va accepta să discute despre ‘viitoarea relație’ cu Londra — și prin urmare despre un acord de liber-schimb — doar începând din momentul în care cei 27 vor estima că toate condițiile pentru o ‘retragere ordonată’ a Marii Britanii sunt reunite.
În mod concret, aceasta înseamnă pentru Bruxelles că a obținut acorduri de principiu cu privire la trei subiecte, printre care și soarta expaților europeni în Marea Britanie și a britanicilor care locuiesc în UE.
Celelalte două subiecte sunt reglementarea de către Londra a angajamentelor sale financiare (evaluate la circa 60 de miliarde de euro de partea europeană) și viitorul frontierei dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.
Un acord de liber-schimb cu Londra, care va putea fi încheiat abia după Brexit, ‘nu poate oferi aceleași avantaje ca o apartenență la UE’ și nu poate ‘însemna o participare la orice parte a pieței unice’, a reiterat Donald Tusk miercuri.
Negocierea condițiilor pentru ieșirea Marii Britanii ‘se află deja în mâinile competenților noștri avocați specializați în divorț’, a declarat la rândul său președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în fața Parlamentului European.
Cele 27 de țări urmează să pună o ultimă tușă, la 22 mai, poziției lor comune în negocieri și să încredințeze oficial mandatul de negociator-șef al UE francezului Michel Barnier. După aceasta, europenii vor fi gata să înceapă în mod concret negocierile pentru Brexit.