Justiție

Bunurile lui Plahotniuc, de circa jumătate de MILIARD de lei, rămân în continuare sub sechestru

Autorul celor 12 sesizări a invocat că normele contestate permit aplicarea sechestrului pe bunurile unor persoane care nu au vreun statut în cauza penală în care se solicită aplicarea sechestrului.

În sesizări a fost menționat că aceste prevederi încalcă dreptul persoanei de acces liber la justiție, dreptul de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle și dreptul de proprietate. Curtea însă a considerat toate sesizările, depuse de avocatul lui Plahotniuc, inadmisibile.

Amintim că, ARBI a indisponibilizat 52 de bunuri, ce ar aparține lui Plahotniuc, în baza delegațiilor procurorilor, în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică frauda bancară. Printre acestea se număra 11 automobile, 11 imobile, o încăpere nelocativă, cinci capitaluri sociale, 17 construcții locative și nelocative, dar și patru conturi bancare.

Din numărul total de bunuri, sechestrate de ARBI, 41 au fost identificate pe teritoriul țării, alte 11 – în Elveția (7), Franța (1) și în România (3).

ARBI precizează că procesul de recuperare a bunurilor infracționale va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

Amintim că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în anul 2019, după ce PD a cedat puterea. Tot în același an, fostul lider al PD a fost anunțat în căutare internațională și interstatală. Pe numele acestuia au fost deschise mai multe cauze penale privind spălare de bani, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *