Sănătate

Varza murată: beneficii pentru creier şi tractul gastrointestinal

Valori nutriţionale
27 de calorii
0g grăsimi
7g carbohidraţi
4g fibre
1g proteină
39% din necesarul zilnic recomandat de sodiu
35% din necesarul zilnic recomandat de vitamina C
23% din necesarul zilnic recomandat de vitamina K
12% din necesarul zilnic recomandat de fier
11% din necesarul zilnic recomandat de mangan

Varza murată: beneficii
Excelentă sursă de probiotice. Probioticele sunt ideale pentru sănătatea tractului gastrointestinal, iar varza murată este o sursă excelentă în acest sens. Un mic studiu realizat de Universitatea din Copenhaga arată că pacienţii care suferă de sindromul colonului iritat şi care au consumat varză murată au reuşit să reducă simptomele care provocau disconfort.

Conţine fibre. Fibrele sunt nutrienţi necesari organismului, în special pentru o digestie sănătoasă, dar şi pentru echilibrarea glicemiei şi scăderea nivelului de colesterol. Un studiu publicat în Jurnalul de Microbiologie şi Biotehnologie arată că varza murată ajută la menţinerea saţietăţii, iar astfel nu vei fi tentată să mănânci sau să iei mici gustări.

Susţine sănătatea creierului. Creierul şi tractul gastrointestinal sunt două componente conectate ale corpului uman, ceea ce înseamnă că ceea ce se întâmplă în creier are un efect direct asupra stomacului şi intestinelor şi vice versa. Alimentele probiotice ajută la îmbunătăţirea memoriei, susţine funcţia cognitivă şi ameliorează simptomele de stres şi anxietate.

Varză murată nemţească: reţetă de Sauerkraut
Reţeta nemţească este similară reţetei noastre tadiţionale. Singura diferenţă este că în acest caz, varza va fi tăiată fideluţă. Se aleg frunzele de pe căpăţânile de varză, iar căpăţânile se toacă şi se dau pe răzătoare. Varza tocată se pune într-un bol de ceramică şi se zdrobeşte până se lasă multă zeamă. Adaugă sarea, condimentele, usturoiul şi chimenul, se mai adaugă încă un strat de varză şi tot aşa până se umple vasul trei sferturi. Toarnă apă cât să acopere frunzele de varză. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *