ActualitateSănătate

1.800 de radiologi deservesc şi mediul privat

La nivelul întregii ţări se poate vorbi despre o criză de medici radiologi, în condiţiile în care cei 1.800 de specialişti în acest domeniu deservesc atât unităţile de stat spitaliceşti, cât şi cele private. Dacă în ultimii ani s-a investit în aparatură şi echipamente, numărul specialiştilor este unul foarte mic. Potrivit datelor prezentate la Medika TV, marţi seară, sunt aproximativ 1.800 de medici radiologi, în România, care deservesc 300 de spitale de stat, dar şi multe unităţi private. ”Faţă de acum 10-15 ani, când metodele erau insuficiente, numărul de echipamente era insuficient, acum problema asta s-a remediat. Cel puţin în parte. Beneficiem de dotare eficientă şi performantă şi o dată cu creşterea numărului de metode şi de pacienţi, acum în unele patologii o radiografie este sine qua non pentru tratament, pentru diagnostic. De aici şi deficit. La ora asta sunt undeva în jur de 500 de unităţi care furnizează servicii medicale, de stat şi private, într-o proporţie cuvârşitoare de stat. De aici şi deficitul de medici radiologi, prin creşterea numărului de unităţi”, a declarat dr. Liviu Oltean, şeful Secţiei de Radiologie a Spitalului Colentina din Capitală, scrie news.ro. Oltean a explicat că cei 1.800 de medici radiologi mai lucrează şi în privat, nu doar la stat.

”Aceşti 1.800 de radiologi deservesc şi mediul privat. În condiţiile astea apare deficitul. Problema e în curs de remediere, în condiţiile în care s-a aprobat din punct de vedere legislativ telemedicina şi acum devine o problemă partea de achiziţie, partea de obţinere a imaginilor şi aşa mai departe, în condiţiile în care radiologii aceştia, şi puţini, pot să deservească mai multe unităţi. Dar deficitul e foarte mare”, a preczat Oltean. Întrebat cum stau lucrurile la Spitalul Colentina, din acest punct de vedere, Liviu Oltean a explicat că aici sunt 9 medci radiologi care asigură şi o linie de gardă.
”Suntem 9 medici radiologi. Asigurăm şi o linie de gardă. Spitalul Colentina, din punctul acesta de vedere, este acoperit. Noi beneficiem de multe metode imagistice, dar având în vedere telemedicina, ei pot lucra şi în altă parte”, a precizat Liviu Oltean.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *