Actualitate

1 million de cetățeni au votat pe 5 noiembrie

În Republica Moldova, duminică sunt aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali. Pentru ca alegerile să fie recunoscute ca fiind valide, trebuie să participe cel puțin un sfert din numărul de alegători înscriși pe listele electorale din fiecare circumscripție.

Comisia Electorală Centrală anunță că, până la ora 15.00, și-au exercitat dreptul la vot peste 820 mii de alegători sau peste 30 % din numărul celor incluși în listele electorale.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele au participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Astfel, din numărul total de 898 de localități, în 820 este înregistrată o participare mai mare de 25% din numărul alegătorilor așteptați la vot, ceea ce înseamnă că alegerile în aceste localități pot fi declarate valabile.

Update 19:00 Până la această oră au votat peste 1 100 000 de alegători, adică 40% din persoanele care au fost înscrise în listele electorale din întreaga țară. În continuare, ponderea femeilor este mai ridicată, prezența acestora constituind aproximativ 55%.

Conform Codului electoral, alegerile sunt considerate nevalabile în anumite circumscripții dacă la ele au participat mai puțin de 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale. În al doilea tur de scrutin, alegerile se vor declara nevalabile dacă au participat mai puțin de 1/5 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *