Educație

1 septembrie, din an în an, mai costisitor pentru părinți

Cristina, 31 de ani, Chișinău

„Anul acesta fetița mea va merge în clasa întâi. Am experiența de a pregăti copii pentru școală, fiindcă băieții sunt mai mari. Dacă pe băieți era mai simplu să îi pregătești de școală, cu fetele este un pic mai complicat. Am cumpărat două fustițe, ghiozdan și două bluze, care m-au costat peste două mii de lei. Alte rechizite pe care le-am luat doar pentru ea (pixuri, creioane și cărți) au costat circa șase sute de lei. Ulterior, va trebui să cumpărăm și manuale. Acum acestea nu se mai dau în chirie, ci părinții sunt obligați să le cumpere. Numai abecedarul li se dă gratis. Apoi când se răcește se mai adaugă ciorapii, colanții. Nu avem uniformă, însă școala ne cere să pregătim copii în haine în culorile alb și albastru și să nu fie în carouri sau de alte culori. Acum toți trei copiii sunt la o școală. Dacă mai înainte ne dădeau manuale de la bibliotecă, mai rupte, mai cârpite, acum toate le cumperi. Anul trecut pentru băieții mei am cheltuit câte 600-700 de lei. De asemenea, părinții au strâns câte 2500 de lei pentru schimbarea geamurilor, cumpărarea meselor și a scaunelor în clasă și a dulapurilor.

Galina, 32 de ani, Chișinău

Ne pregătim să ducem băiețelul la școală în clasa întâi, dar nu ne-am așteptat să fie atât de costisitor. Avem uniformă școlară de culoare albastră pentru care am plătit 420 de lei. Acesta conține trei unități și nu are pantaloni. La fetițe le-au dat și fuste, noi însă trebuie să cumpărăm o pereche de pantaloni care costă circa 325 de lei. Apoi trebuie să îi cumpăr o cămașă de două sute de lei și nu poate purta zi de zi doar una, este nevoie de minimum două. O pereche de încălțăminte costă circa cinci sute de lei. Rechizitele nu știu cât vor costa. Zilele următoare vom avea o adunare cu profesoara și ne va anunța cât vor costa acestea. Dacă la grădiniță rechizitele costă 400 de lei, la școală trebuie să fie mai mult, minimum vreo cinci sute. Am plătit doar pentru intrare în instituție 500 de lei, la care se adaugă fundația de 250 de lei și deja evident că vor apărea cheltuieli pentru draperii sau dulăpioare. Noroc că ghiozdanul l-am primit la zi de naștere, că trebuia să mai dăm și pe el bani. Nici nu am numărat câți bani am cheltuit până acum.

Diana, 29 de ani, Chișinău

Anul acesta mergem și noi la școală. Nu știu, pentru unii, poate sunt cheltuieli minime, pentru mine sunt destul de maxime. O cămașă costă 250 de lei, pentru sacou și pantaloni am plătit 900 de lei, pantofi – 500 de lei, adidași – 500 de lei, costum de sport – 350 de lei, rechizite – 300 de lei, unde nu sunt incluse caietele pentru limba română. Rechizitele le-am cumpărat la preț angro, dacă luam din piață aș fi avut cheltuieli mai mari. Pe ghiozdan am dat 475 de lei, nu pricep dacă este ortopedic sau nu, știu dacă alte mămici atrag atenție la asta. În total mi-a ieșit 3275 de lei. Dar sigur că doar o pereche de pantaloni sau o cămașă nu poate purta copilul zilnic la școală timp de o săptămână. De aici cheltuielile se mai măresc.

Tatiana Sclifos, 33 de ani

Cu părere de rău, nu este ieftin să duci copilul la școală. Nu contează dacă intră în clasa întâi, a cincea, a noua, sau a douăsprezecea. E trist cum unii comercianți profită anume de începerea anului școlar să facă venit cât mai mare pe spatele părinților

Nadia Kazaciok, Căușeni

Pentru fetița mea care urmează să pășească în clasa întâi, am cumpărat o pereche de pantaloni – 280 de lei, fusta – 300 de lei, cămașa – 280 de lei, bluză în loc de sacou – 350 de lei, rochie – 450 de lei, pantofi – 350 de lei, adidași – 300 de lei, costum de sport – 450 de lei, rucsacul – 650 de lei și colanți a câte trei perechi, 75 de lei bucata. Nemaivorbind de chiloței, maiouri, ciorapi și rechizite școlare. Și asta e numai un schimb de haine. Evident că este nevoie de încă o pereche de pantaloni și vreo două cămăși, fiindcă la noi în licee uniforma cere cămașă albă! În opinia mea e foarte costisitor, puțini oameni de la sate își permit așa cheltuieli, iar cei care își permit economisesc un an întreg ca să dea copilul la școală. Și e bine dacă e doar unul, dar dacă în familii sunt doi-trei copii ce ne facem?

Natalia Nicolaescu, 27 de ani, Chișinău

Am un băiețel care anul acesta merge în clasa întâi. Astăzi am încheiat lista de cumpărături cu hăinuțele. Am procurat două perechi de pantaloni – în total 920 de lei, trei cămăși – 600 de lei, sacou – 700 de lei, pantofi – 700 de lei, adidași – 500 de lei, costum de sport – 380 de lei (la reduceri), ghiozdan – 650 de lei, cardigan – 340 de lei și deja cravată, papion, chiloței, ciorapi. Suma cheltuită până acum este de cinci mii de lei. Mai avem de procurat rechizite și să achitam cărțile la școală. Cheltuiala este enormă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *