Actualitate

10 alimente care nu trebuie spălate înainte de a fi gătite

1. Carnea de pui

Deși pare să aibă nevoie de o spălătură în prealabil, carnea de pui nu trebuie spălată, deoarece riști să împrăștii bacteriile pe suprafețele vecine și, astfel, să crești riscul de toxiinfecție. De altfel, bacteriile sunt exterminate prin procesul de gătire, așadar este mult mai sigur să pui carnea direct la gătit, decât să o speli în prealabil.

2. Salatele prespălate

Dacă pe ambalajul amestecului de verdețuri cumpărat scrie că acestea au fost, deja, spălate, atunci nu e nevoie să le speli din nou. Este bine de știut că, cel puțin în cazul salatei verzi, aceasta trece, adesea, prin 3 procese de spălare consecutive, pentru eliminarea urmelor de pământ.

3. Ouăle

Înainte de a fi depus, coaja oului este acoperită de un strat protector care ține bacteriile la distanță de porii de pe suprafața acestuia. Unii producători avicoli curăță ouăle în așa fel încât acest strat să rămână intact. Așadar, dacă speli ouăle înainte de folosire, riști să elimini acest strat protector și să permiți accesul bacteriilor. Este recomandat să ții ouăle, în permanență, în frigider, și să le gătești direct, fără spălare prealabilă.

4. Carnea roșie

Bacteriile de pe carnea roșie nu pot fi spălate în totalitate, pentru că o parte din acestea se află adânc în fibrele din carne, iar cele îndepărtate pot ajunge pe suprafețele învecinate. La fel ca în cazul cărnii de pui, este mai bine să elimini bacteriile prin gătire la temperatură înaltă, decât prin spălare.

5. Ciupercile

Ciupercile se comportă ca niște bureți, care absorb apa și, posibil, o parte din bacterii. De aceea este de preferat să le cureți cu o cârpă sau lavetă îmbibată în apă sau să le lași în apă cu sare, aproximativ 30 de minute, după care să le clătești.

6. Peștele

Peștele, la fel ca puiul și carnea roșie, poate contamina suprafețele din jur, prin spălare. Este mai bine să-l gătești direct, pentru a evita orice risc. Excepțiile de la această regulă fac scoicile, midiile și stridiile, care au nevoie de o spălare, pentru a elimina murdăria și nisipul prins în carapace.

7. Pastele

Nu există niciun motiv de siguranță care să facă necesară spălarea pastelor, nici înainte, nici după gătire. Unele persoane clătesc pastele după ce au fost fierte pentru a elimina din amidon, dar acest lucru face ca sosul să se omogenizeze mai greu.

8. Fasolea

Atât fasolea uscată, cât și cea din conservă, pot fi consumate fără a fi spălate. În ceea ce privește fasolea uscată, dacă a fost depozitată într-o pungă deschisă sau închisă parțial, este bine, totuși, să fie clătită înainte de gătire, pentru a elimina reziduurile de praf. Ceea ce trebuie de reținut în cazul fasolei din conserve este că, atunci când o speli, elimini aproape jumătate din conținutul de sodiu al acesteia. De exemplu, o conservă de fasole neagră, în lichid, conține 327 mg de sodiu. Prin spălare și scurgere, rămâi cu 164 mg de sodiu per conținut.

9. Quinoa

Dacă ai gătit, până acum, quinoa, atunci cunoști gustul ușor amărui al acesteia, dacă ai preparat-o fără să o speli în prealabil. Gustul amărui este dat de saponină, un compus natural din quinoa, care are rol de apărare împotriva păsărilor și insectelor care ar putea ataca planta. Cu toate acestea, majoritatea producătorilor spală boabele de quinoa înainte de ambalare, tocmai pentru a o face mai accesibilă și gata de gătit.

10. Orezul

Deși se știe că orezul trebuie clătit, chiar în câteva ape, înainte de a fi gătit, acest proces nu se aplică în cazul tuturor tipurilor de orez. Clătirea orezului elimină o parte din amidonul regăsit, în mod natural, pe suprafața boabelor, ceea ce îl face mai puțin lipicios. Așadar, dacă intenționezi să gătești un meniu asiatic sau un risotto, este mai bine să nu clătești orezul, pentru a obține textura și savoarea necesară pentru un preparat autentic.

Sursa: odoras.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *