Timpul Liber

10 CURIOZITĂȚI despre CAFEA

Despre secretele sau istoria cafelei nici nu are rost să mai vorbim. Vă prezentăm azi 10 curiozităţi despre cafea sperând că vă vor amuza şi că le veţi reţine pentru a căştiga admiraţia prietenilor atunci când veţi sta la o şuetă (la o cafea).

1. După ce boabele de cafea sunt decafeinizate, cafeina este vândută compeniilor farmaceutice şi celor care produc băuturi răcoritoare.

2. Un muncitor american bea, în medie, cafea în valoare de 1.092 de dolari anual.

3. Compania Starbucks a fost denumită după camaradul Căpitanului Ahab (căpitanul a cărui obsesie era să omoare balena Moby Dick, personaj principal al nuvelei omonime de Herman Melville). Fondatorii au mai luat în calcul şi numele vasului comandat de Ahab, Pequod.

4. Sortimentul de cafea Chock Full O’Nuts nu conţine alune. Numele provine de la profilul iniţial al lanţului de magazine care, înainte de a vinde cafea, vindea nuci.

5. Potrivit legendei, Honore de Balzac bea circa 50 de ceşti de cafea zilnic, pentru a-şi stimula creativitatea.

6. Pentru a putea finanţa participarea atleţilor săi la Olimpiada din 1932 de la Los Angeles, Brazilia a încărcat vasul care îi transporta pe aceştia cu cafea, pe care au vândut-o pe traseu.

7. În 1674, "Petiţia femeilor împotriva cafelei" arăta că aceasta îi transformă pe britanici în "corpuri fără nicio funcţionalitate" şi propunea interzicerea consumului cafelei de către bărbaţi până la vârsta de 60 de ani.

8. În anul 1511, cafeaua a fost interzisă în Mecca. Motivul: consumul de cafea ar fi stimulat gândirea radicală.

9. Prima cameră de luat vederi care a "urmărit" o ceaşca de cafea a fost instalată la Cambridge. Ea permitea cercetătorilor să o monitorizeze fără a se ridica de la birourile lor.

10. În 2008, viaţa Annamariei Ausnes a fost salvată de primirea unui rinichi. Donatorul nu a fost altcineva decât cea care îi servea cafeaua în fiecare zi, barmaniţ Sandie Andersen, de la Starbucks.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *