Istorie

101 de ani de la încoronarea lui Ferdinand I ca REGE al tuturor ROMÂNILOR. 15 octombrie 1922, Alba Iulia. Cum arăta harta Europei

15 octombrie 1922 – La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, România avut loc solemnitatea încoronarii lui Ferdinand Victor Adalbert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al tuturor românilor – Ferdinand I şi a reginei Maria.

În faţa Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, regele Ferdinand şi-a pus pe cap coroana de oţel a României Independente, căreia i s-au adăugat însemnele Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei, simbolizînd actul unirii tuturor provinciilor istorice româneşti „de la Nistru până la Tisa”, sub sceptrul aceluiaşi monarh. Cu acest prilej, regele Ferdinand se adresează către ţară cu o proclamaţie:

Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, rege al României, am moştenit Coroana României, după glorioasa domnie a Regelui Întemeietor.


Suindu-mă pe tron am rugat cerul să dea rod muncii ce, fără preget eram hotărât să închin iubitei mele ţări, ca bun român şi rege. Pronia cerească a binecuvântat şi prin bărbăţia poporului şi vitejia ostaşilor ne-a dat să lărgim hotarele Regatului şi să înfăptuim dorul de veacuri al neamului nostru.

Am venit astăzi cu regina, care ne-a fost tovarăşă în credinţa neclintită la restrişte şi la bucurie ca printr-această sărbătoare să consacrăm în faţa Domnului şi a scumpului nostru popor legătura ce ne uneşte deapururea cu dânsul.

Punând pe capul meu, într-această străveche cetate a Daciei Romane, coroana de la Plevna, pe care noi şi glorioase lupte au făcut-o pe veci coroana României Mari, mă închin cu evlavie memoriei celor care, în toate vremurile şi de pretutindeni prin credinţa lor, prin munca şi prin jertfa lor, au asigurat unitatea naţională şi salut cu dragoste pe acei care au proclamat-o într-un glas şi o simţire de la Tisa până la Nistru şi până la Mare.

Într-aceste clipe gândul meu se îndreaptă cu recunoştinţă către viteaza şi iubita noastră armată. Pentru răsplata trudelor trecutului, rog Cerul ca poporul nostru să culeagă în pace roadele lui binecuvântate şi să propăşească în linişte, frăţie şi muncă harnică.

Cu inima plină de dragoste şi credinţă mărturisesc dorinţele sufletului meu. Vreau ca ţărănimea, stăpână pe veci pe ogoarele ce le-a dobândit, să le aibă de-a puterea de rodire în folosul ei şi al binelui obştesc. Vreau ca muncitorimea, credincioasă patriei, să-şi afle soarta tot mai prosperă într-o viaţă de armonie şi de dreptate socială. Vreau ca, în hotarele României Mari, toţi fiii buni ai ţării, fără deosebire de religie şi de naţionalitate, să se folosească de drepturi egale cu ale tuturor românilor, ca să ajute cu toate puterile statul, în care Cel de Sus a rânduit să trăiască împreună cu noi. Vreau ca românii din toate straturile sociale, însufleţiţi de năzuinţa unei înfrăţiri naţionale, să se folosească toţi de legitima ocrotire a statului. Vreau ca în timpul domniei mele, printr-o întinsă şi înaltă dezvoltare culturală, patria noastră să-şi îndeplinească menirea de civilizaţie ce-i revine în renaşterea orientului european după atâtea veacuri de cumplite zbuciumări.

Sunt sigur că, în îndeplinirea marei noastre datorii voi avea sprijinul tuturor bunilor fii ai ţării, nedespărţiţi în gând şi-n faptă în jurul tronului. Acestei sfinte misiuni, în neclintita unire cu poporul nostru, voi închina toate puterile mele de om şi rege şi asupra ei chem, în această zi solemnă de înălţare sufletească binecuvântarea celui atotputernic.”

A doua zi s-a desfăşurat la Arcul de Triumf din Bucureşti un spectacol, evocînd lupta poporului român pentru unitate statală. La festivităţi au participat reprezentanţi din peste 20 state europene, Statele Unite ale Americii şi Japonia, fapt ce semnifică o largă recunoaştere internaţională a noii realităţi naţionale statale. Regele Ferdinand I, intregitorul de tara a domnit intre anii 1914-1927.

Harta Europei în 1922

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Vedeti voi… ca si Putin a vazut harta asta ! O fi vazut-o si Zelensky ? Ca toate televiziunile aservite, ale PSD si PNL (RomaniaTV, Antena3 si Digi24), mananca rahat ca sunt Sosoaca si AUR oamenii rusilor, cand cer Ucrainei pamanturile noastre. Lumea este foarte proasta, nu stie isorie, ce sa vorbesc deste basarabeni, care habar nu au, dar si romanii sunt facuti gramada, nu isi cunosc drepturile ! Franta, Germania, Italia etc s-au vazut cu treburile rezolvate (si-au stabilit granitele dupa dorinte) si acum, prostii ceilalti, care nu si-au recuperat pamanturile, sa stea dupa ei, adica sa nu faca nimic. Daca Germania si Franta ar fi fost in situatia Romaniei si Poloniei, cu siguranta ca si-ar fi cerut drepturile ! Dar de ce nu se spune acum, sa restabilim stricaciunile tarilor nedreptatite prin tratatul Ribbentrop-Molotov ? De ce nu se spune nimic si sa dam uitarii ? Tarile din vest ar fi procedat la fel, ar fi dat uitarii ? O prosteala pt cine pune botul la ea !Uitandu-ne la harta ne dam seama ca Putin nu e atat de nebun pe cat vor unii sa il faca nebun ! Harta nu minte ! Uitati-va bine la ea !

    1. Mama..granitele au fost stabilite la sfarsitul ww2 prin tratatul de la Paris in 1947. Toate tarile europei au teritorii in alte state. Ce facem acum, deschidem cutia pandorei?

      1. Ce vorbesti d-le ? Care toate tarile europene au teritorii in alte state ? Enumerale daca stii asta. Are Franta teritorii in alte state ? Are Germania teritorii in alte state ? Are Italia ? Are UK teritorii ? Austria ? CAre sunt aia ? Doar tarile de mana a doua au situatia asta: Romania, Polonia, Ungaria Tarile smechere si-au rezolvat problemele cu teritoriile lor si AILALTI (la care intram si noi) nu mai avem voie, ca ii deranjam pe smecherii care s-au inteles. Nu, nu… trebuie rezolvate toate problemele si apoi ne asezam la masa tacerii. Nu isi fac parte doar smecherii si prostii ciocul mic. Daca tu gandesti asa si foarte prost gandesti, de ce trebuie sa fiu eu de acord cu prostia ta ? Te intreb eu, daca tot asa gandeau si Stefan, si Mihai si altii, si altii ce mai ramanea din tara asta ? Iti zic eu daca nu stii, nu ramanea nimic ! Intai dati-ne ce este mostenirea noastra ca popor si apoi puteti vorbi de liniste ! Pt unii muma si pt prosti cuma, dupa capul tau !

        1. Omule, jumatate din Germania interbelica e in Rusia si Polonia, plus Alsacia din Franta. Italia ar fi dorit Savoia, ceva de prin Croatia si Albania si niste insule grecesti. Jumatate din Polonia e in Ucraina si Belarus. Ungaria nu mai zic ca viseaza si ea la zone din toate tarile vecine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *