Editorial

101 impotenți sau d’ale suveranității

Tot din acea perioadă suntem conduși de o ceată de politicieni impotenți, care, fie din lașitate, fie din interese personale, refuză să indice vinovatul ca nu cumva să distrugă relațiile de prietenie moldo-ruse.

Săptămâna trecută, în Găgăuzia s-a organizat un referendum cu o rată de participare care ar stârni invidia oricărei electorale. Într-un stat de drept, suveran și independent, inițiatorii acestui referendum ar trebui să se afle deja în izolator, așteptând sentința judecătorilor. La fel și deputații străini (rusul Roman Hudiakov) care au fost prezenți în Găgăuzia și au instigat populația la referendum. La fel și marii stataliști, alde Dodon, care demult visează să transforme această republică într-o adunătură de enclave rusești și să primească partea sa de turtă. Asta s-ar întâmpla într-un stat de drept, în care legea este respectată și lucrează în interesul cetățenilor. Într-un stat ca Republica Moldova, însă, toți cei care dețin puterea și au posibilitatea de a aplica justiția iau apă în gură, și în loc să acționeze încep să se lamenteze pe la televiziuni și agenții de presă.

Chiar nu-mi pare normal să văd un prim-ministru care se plânge cum că referendumul a fost ilegal. Seamănă nu cu un ministru, ci cu un copil de grădiniță căruia i s-a furat bombonica. Cine dacă nu guvernul deține toate pârghiile pentru a porni procese de judecată? În orice stat normal, guvernarea ar trebui să se întrebe cu ce drept se implică un deputat străin în afacerile interne ale țării. În orice stat normal o astfel de infiltrare ar fi urmată de un scandal diplomatic de proporții. Însă nu la noi. Imediat ce vine vorba de Rusia, politicienii noștri devin mai umili decât călugărițele.

Este important să vedem și jocul dublu făcut de Kremlin aici. Reamintesc că anul trecut, președintele Putin a semnat un decret de lege care înăsprește pedeapsa pentru instigarea la separatism. Ar fi bine ca această lege să fie preluată și de politicienii noștri, dacă tot s-au deprins să închine mătănii țarului. Aș vrea să văd că mâine Dodon și Formuzal vor sta la răcoare. Însă nu cred că va fi așa. Ne dăm seama că suntem conduși de o ceată de impotenți, nu politicieni. Și nu vorbesc de impotența fizică (în aceste chestiuni se pricepe mai bine dl Voronin), vorbesc de impotența politică. Cu astfel de impotenți, mâine ne vom trezi scindați în câteva sute de autonomii, toate la cheremul lui Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *