Actualitate

11 lucruri pe care nu ai voie să le uiți când îți faci bagajul pentru vacanță

Odată ce ţi-ai rezervat zborul şi camera de hotel, bagajul este ultimul lucru care mai stă între tine şi vacanţa mult visată. Evită o vacanţă de coşmar respectând sfaturile noastre.

În primul rând, când mă gândesc la o excursie la mare, încep cu numărul de zile pe care o să le petrec acolo, măcar aproximativ, pentru că așa stabilesc câte haine iau cu mine. Calculul se face așa:

Număr de tricouri (sau bluze/cămăși) și lenjerie intimă X Număr de zile.

Primul articol pe care ar trebui să îl pui în bagaj e costumul de baie – fără el, mergi la nudiști. Alături de costumul de baie trebuie să pui și loțiunea de protecție solară(alegi care factor de protecție în funcție de pielea ta) + loțiunea pentru după plajă – calmantă, pentru că altfel vacanța ta se poate transforma într-un sejur la spital, cu arsuri solare.

De partea cealaltă, pentru frig, e recomandată minim o bluză mai groasă pentru că noaptea scad temperaturile, în caz că se strică vremea. La fel, e bine să ai la tine și o pereche de blugi tot pentru cazurile de mai sus. 

1. Fă-ţi o listă

Ştim, sună plictisitor, dar listele sunt cea mai sigură cale către o vacanţă fără stress. Separă clar ce vrei să iei de ce ar trebui cu adevărat să iei şi fii realist când vine vorba de limitările bagajului. Dacă ai nevoie de puţină inspiraţie, următorul punct ar fi un bun punct de plecare….

2. Nu uita adaptoarele pentru priză

Dacă totuşi ai nevoie de ele, nu arunca banii aiurea cumpărându-le în aeroport la un preţ foarte mare ci achiziţionează-le de undeva din drumul tău, în timpul excursiei.

3. Nu uita de trusa de prim-ajutor

Nu eşti obligat să pleci în vacanţă cu camera de gardă după tine, ci cu o mică trusă care să conţină medicamente de care s-ar putea să ai nevoie. Până la urmă, nimeni nu ar vrea să sufere în timpul vacanţei de migrene, de febră, de probleme cu stomacul sau de toate trei la un loc. Poate părea floare la ureche să te tratezi când eşti acasă la tine, dar este posibil ca, în ţara pe care o vizitezi, medicamentele de care ai nevoie să se dea doar cu prescripţie medicală. Cât despre medicamentele antialergice şi cele pentru astm, e bines ă le aveţi tot timpul asupra dumneavoastră.

4. Etichetele cu nume sunt chiar de ajutor

În afară cazului în care sunteţi un agent secret misterios, nu ar trebui să vă creaţi probleme călătorind incognitp. Majoritatea valizelor vin cu etichete necompletate, aşa că aveţi grijă să le completaţi cu numele dumneavoastră ca să nu aveţi probleme dacă vi se rătăceşte bagajul.

5. Cosmeticele – cât mai puţine

În afara cazului în care călătoreşti pe o insulă, în deşert, e foarte puţin probabil să nu găseşti un shampon sau o loţiune de plajă, în orice colţ al lumii ai merge. Mai puţine cosmetice în bagaje înseamnă mai puţine şanse să-ţi găseşti la destinaţie hainele pline de tot felul de crème şi lichide. Dar dacă ai într-adevăr nevoie de un anume tip de cremă de faţă, ia cu tine doar atât cât ai nevoie pe durata călătoriei.

6. Rulează şi împachetează

Credem că rularea hainelor e cea mai bună metodă de a le împacheta. Nu numai că reduce toate încreţiturile hainelor, dar te ajută sa ocupi mai puţin spaţiu în bagaje.

7. Fă-ţi spaţiu în bagaje pentru cadouri de vacanţă

Fie că le cumperi din duty free sau sunt amintiri de vacanţă, e greu să nu aduci acasă mai mult bagaj decat la plecare- aşa că asigură-te că ai loc şi pentru ele.

8. Uită de încălţăminte

Cel mai voluminos şi mai enervant obiect din bagaje e încălţămintea. Câte perechi să iei cu tine? Asta depinde de cât de mult stai, dar trei perechi sunt suficiente pentru o vacanţă de 2 săptămâni. Mai importantă decat volumul ocupat e versatilitatea lor, aşa că asiguraţi-vă şi luaţi-vă câte o pereche pentru fiecare ocazie. Încalţaţi-vă pe drum cu cea mai voluminoasa pereche de pantofi şi purtaţi şosete. Aşa veţi economisi şi mai mult spaţiu.

9. Aşează-ţi hainele pe categorii

Grupează-ţi hainele. Asta înseamnă tricouri cu tricouri, panataloni cu pantaloni- e mai uşor să găseşti ce-ţi trebuie fără să fii nevoit să despachetezi tot bagajul.

10. Fii grijuliu cu lucrurile delicate

Dacă trebuie să iei cu tine porţelanuri sau obiecte de cristal, împachetează-le în ambalaj special cu bule sau aşează-le între haine, în mijlocul valizei – este cel mai sigur mod să ajungi cu ele întregi la destinaţie.

11. Nu pleca de acasă fără lucruri esenţiale

Acest ultim sfat e cel mai important dintre toate. Fără aceste obiecte, singura ta destinaţie va fi înapoi acasă: verifică şi asigură-te din nou că ai asupra ta banii, un paşaport valabil şi, de dragul partenerilor de drum , o periuţă de dinţi. Ţine-le pe toate la îndemână şi ţine minte cel mai important sfat dintre toate: bucură-te de vacanţă.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *